Harminc évvel ezelőtt Kerri Walker, aki ma Phoenixben dolgozik egy családi erőszak áldozatai számára létesített otthonban, azon kapta magát, hogy teljes nyugalommal vezeti autóját a forgalommal szemben. Akkor szerencsére megúszta a balesetet, ám ez volt az első figyelmeztető jel a számára, hogy valami nem stimmel vele.

A most 51 éves nő akkoriban egy bántalmazó kapcsolatban élt, és két és fél év alatt nagyjából tizenötször érte súlyos fejsérülés. Bár gyakran fájt a feje, és szédült, mindaddig nem kapcsolta össze ezeket a tüneteket a bántalmazásokkal, amíg végül egy orvos traumás agysérülést nem diagnosztizált nála – tájékoztat a Huffingtonpost.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock
Jobb a kicsi jó sok rosszal, mint csak a rossz...
Érzed magadon, hogy egyértelmű jeleit mutatod a kapcsolatfüggőségnek? Pontosan látod, hogy ez a párkapcsolat számodra káros, és alárendeled magad a kedves akaratának, mégsem vagy elég erős és bátor ahhoz, hogy kilépj?

Az életed alakulásáért te magad vagy a felelős, tehát neked kell kézbe venni a dolgokat. Csak épp sem elég önbizalmad, sem elég hited nincs ahhoz, hogy számodra a változás pozitív és motiváló legyen... Mikor van legfőbb ideje meghozni a döntést, hogy ennyi év szenvedés után végre elindulsz, és teszel is valamit azért, hogy hosszú távon jobban érezd magad? Most! Igen, fájdalmas és küzdelmes lesz, de hidd el, nagyon sokat fogsz fejlődni. A témáról itt írtunk korábban.

A traumás agysérülés gyakran jelentkezik háborúból hazatérő katonáknál, vagy sportolóknál, akik általában megfelelő gondozásban részesülnek ezután. Ám a családi erőszak áldozatai rendszerint kimaradnak ebből a körből.

Forrás: Thinkstock

Kerri épp azon dolgozik, hogy ez a jövőben ne így legyen, ezért szakértőkkel együtt egy olyan programot dolgozott ki, amely a családi erőszaktól szenvedő nőknél és gyermekeknél előforduló traumás agysérüléseket igyekszik diagnosztizálni és kezelni. Első lépésként az érintettek számát szeretnék feltérképezni, ezért a náluk megforduló valamennyi áldozatot megszűrik. Eddigi becslések alapján évente akár húszmillió nő is érintett lehet, vagyis a teljes lakosság hat százaléka. 

!
A traumás agysérülés tünetei eltérőek lehetnek attól függően, hogy az agy mely területe érintett, illetve, hogy hányszor és mekkora károsodás érte. Leggyakrabban fejfájás, kettős látás, egyensúlyprobléma, memóriazavar vagy tanulási nehézség jelentkezik, de előfordulhat agresszióra, ingerlékenységre vagy depresszióra való hajlam is. Minél előbb szükség van a pontos diagnózisra ahhoz, hogy a kezelés időben elkezdődhessen.

Kim Gandy, egy, az otthoni erőszak ellen létrehozott szervezet (National Network To End Domestic Violence) elnöke úgy véli, sokszor éppen a nem diagnosztizált traumás agysérülés az oka annak, ha egy nő nem tud kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, akinek ugyanis ilyen agysérülése van, 

az nehezebben talál állást, alig boldogul a hétköznapokban, nem tud kiállni magáért, vagy rászánni magát arra, hogy elmenjen a rendőrségre és védelmet kérjen. 

Gandy hozzátette, hogy a diagnózis megszületése ugyanakkor kétélű kard, hiszen egyrészt fontos a kezelés megkezdése szempontjából, másrészt egy gyermekelhelyezési pernél például hátráltató tényező lehet. 

?
Milyen jogi eszközökkel élhet az az édesanya, aki meg szeretné óvni a gyermekét a családot rettegésben tartó, az anyát és a gyermeket bántalmazó apától? Mit tehet akkor, ha éppen válik, és milyen lehetőségei vannak abban az esetben, ha még nem indította el a válópert? Korábban olvasónk levelére dr. Horváth Emese válaszolt.

Kerri Walker számára a diagnózis megszületése megkönnyebbülést hozott, mert végre megértette, mi miért történik vele.

Kerri Walker unokájávalForrás: Facebook/Kerri Walker

Bár az egész élete megváltozott, hiszen a rövid távú emlékezete szinte teljesen tönkrement, a betűket gyakran felcseréli,és  az E betűt szinte mindig fordítva írja le, lassan megtanult együtt élni az állapotával, és ma már minden erejével azon van, hogy sorstársait segítse és támogassa.

Kitörlődött minden az agyából: a második gyermekkorát éli a nő
Su Mecket fejbe találta egy mennyezeti ventilátor, és csak egy hét múlva tért magához a kórházban, teljes emlékezetkieséssel. Amikor felébredt, semmire és senkire, még a két gyermekére és a férjére sem emlékezett.

Az orvosok szerint a memóriakiesése olyan súlyos volt, hogy agyilag egy négyéves gyermek szintjére került. Az ilyen amnézia – bár a hollywoodi filmekben gyakori – az életben elég ritka. Ezért amikor Su Meck agyát megröntgenezték, mindenki nagyon meglepődött, hogy tele volt apró lyukakkal. Történetét itt mutattuk be korábban.