A változókorba lépő nőknél a hormonváltozások miatt nagyobb az alvászavarok jelentkezésének esélye a hónap bizonyos napjain. Ez derül ki egy friss kutatásból.

A szakértők 20 olyan hölgyet vettek górcső alá, akik a menopauza legkorábbi szakaszában, tehát a perimenopauzában jártak. Közülük 11-nél jelentkezett hetente legalább három alkalommal alvászavar minimum egy hónapon keresztül - írja a ScienceDaily.

Forrás: Thinkstock

Az eredmények alapján gyakoribb volt a probléma a menstruációt megelőző napokban - olvasható a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szakfolyóirat június 16-i számában.

A vérzést megelőző napokon magasabb volt az érintettek progeszteronszintje - tették hozzá a szakemberek.

"Az elektromos agyi aktivitás mérése kimutatta, hogy a progeszteron nevű hormon befolyásolja az alvást, még a kései termékeny életszakaszban is" - magyarázta Fiona Baker, a kaliforniai Egészségtudományi Intézet és a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetem munkatársa a sajtóközleményben.

"A menstruációs ciklus miatti hormonváltozások egyetlen puzzle-darabként jelentenek a középkorú nők alvásminőségének összképében. Ez a kutatás segít átlátni az alvászavarok mögött meghúzódó folyamatokat, illetve hozzájárul a hatékonyabb tünetkezelési stratégiák kifejlesztéséhez" - összegezte Baker.

A magyar nők nem foglalkoznak a változókorral...
A tévhitekkel ellentétben a menopauza nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de bizonyos esetekben kapcsolatba hozható súlyos egészségügyi problémákkal is. Ma Magyarországon közel egymillió, 48–58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek, de sajnos többségük nem fordul orvoshoz. Erről itt írtunk korábban.