Te is legyintesz a klimaxra? A magyar nők nem foglalkoznak a változókorral...

Forrás: Thinkstock -
életkor változó kor öregedés klimax menstruáció szervezet változókor menopauza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tévhitekkel ellentétben a menopauza nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de bizonyos esetekben kapcsolatba hozható súlyos egészségügyi problémákkal is. Ma Magyarországon közel egymillió, 48–58 év közötti nő él, akik koruknál fogva érintettek, de sajnos többségük nem fordul orvoshoz – állítják a szakértők.

A hölgyek szervezete teljesen átalakul a késői negyvenes és korai ötvenes éveik tájékán. A nemi hormonrendszer (azaz a progeszteron és az ösztrogén szintjének) változása, a menstruációs ciklus elmaradása számos kellemetlen tünettel jár: hőhullámok, izzadás, álmatlanság, fokozott bőr- és nemi szervi szárazság, hízékonyság.

Forrás: Thinkstock

Sajnos ebben az időszakban a legtöbb nőnek megváltozik a hangulata is, gyakrabban sírnak, érzékenyebbé válnak, súlyos esetben akár depresszió is felléphet.

"A menopauzával járó kellemetlen tünetek, hőhullámok, izzadás, kedélyhullámzások mellett súlyos betegségek is felléphetnek a szervezetben beállt változások következtében: az ösztrogén lecsökkent szintje ugyanis megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve gyakori a csontritkulás is" – állítja dr. Ács Nándor, a Magyar Menopauza Társaság elnöke, aki szerint a korábban létező menopauza-központok mára nagyrészt megszűntek, így nincs szervezett kerete a változókorban lévő hölgyek kivizsgálásának.

"Emiatt valóban csak a betegeken múlik, hogy elmennek-e az orvoshoz. Ilyenkor minden hölgynek érdemes elvégeztetni különböző szűrővizsgálatokat, vérvizsgálatot, mammográfiát, megelőzve ezzel a komolyabb problémák kialakulását. Ráadásul az egyéb tünetek is enyhíthetők különböző módszerekkel."

Így cselezik ki a klimaxot Hollywood szupernői

Gondoltad volna, hogy Jane Seymour, az egykori Bond-lány már a hatvanas éveit tapossa, és Demi Moore is bőven elmúlt 50 esztendős? Hollywood változókorban lévő sztárjai a menopauzával járó súlyfelesleget, hőhullámokat, érzelmi instabilitást és egyéb tüneteket hormongyógyszerek helyett természetes módon kezelik. De vajon mi állhat titokzatos fiatalságuk hátterében? Innen kiderül.

Jane Seymour például testének rugalmasságát jóga- és tornagyakorlatokkal őrzi meg, antioxidánsokban gazdag ételeket fogyaszt, és naponta megiszik egy-egy pohár jó minőségű fehérbort.

A változó kor kellemetlen tünetei, így a hőhullámok, levertség, kedélyingadozás néhány megfontolandó praktikával, egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással is enyhíthetők. Az ártéri japánkeserűfű kivonata például a kutatások szerint 75%-kal csökkenti a hőhullámokat és az izzadást egyaránt.

Ártéri japánkeserűfű Forrás: vipr

A nemi szervek szárazsága is felléphet, ami külső ápolószerekkel is kezelhető. Az alvásproblémáknál érdemes odafigyelni a zavartalan (hang- és fénymentes) körülmények megteremtésére, és kerülni kell a nehéz ételeket közvetlenül lefekvés előtt. Természetesen a japánkeserűfű kivonatának használata kiegészítendő rendszeres mozgással és relaxációs módszerekkel. A japánok és a kínaiak egyébként már évszázadok óta fogyasztják a növény szárát és gyökereit, mert úgy vélik, hogy öregedésgátló hatással bír.

Így lassíthatod le a menopauza folyamatát:

Olvasónk, Annamária is elkezdte megtapasztalni a menopauza tüneteit, és igencsak sok kérdés fogalmazódott meg benne ezzel kapcsolatban. Ezért a Life.hu szakértőjéhez, Benke Rita természetgyógyász, reflexológus, akupresszőrhöz fordult, aki rengeteg tanáccsal látta el őt. A tippekért kattints korábbi cikkünkre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.