Fuss te is a levegőért, még csatlakozhatsz!

Forrás: Thinkstock -
levegő klíma rajzpályázat egészség futás kitartás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási sikerrel ért véget a 7 napon és 700 kilométeren át tartó futás, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezett. 

"A Levegőt! szlogenű „Klímafutás az élő bolygóért” kampány egy pénteken, 14.30-kor rajtoló közös futással zárul. Ehhez bárki csatlakozhat, a táv 3 kilométer, és a Hősök terétől Budapest legöregebb akácfájáig tart, amely a Magyar Tudományos Akadémia előtt található. A célhoz szintén futva érkezik Kőrösi Csaba igazgató, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, aki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettől az akácfa előtt átveszi a gyermekrajzpályázatra beérkezett közel 2500 alkotást" - nyilatkozta a Központ vezetője, Gui Angéla.

Forrás: Thinkstock

A „Klímafutás az élő bolygóért” eseménnyel - amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök - a magyar iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén. Tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn.

Rajzpályázat a jövőnkről

A NEFI felkért minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. Néhány rajzot szimbolikusan egy 7 napon át tartó 700 kilométeres futás során adtak át a NEFI-nek az érintett nagyobb települések vezetői vagy képviselői. A futás bizonyos szakaszához csatlakozott több száz iskolás, illetve olimpiai bajnokok, váltogatott focisták és sportolók is részt vettek benne.

Forrás: NEFI

Négy ultrafutó teljesítette 7 nap alatt a 700 kilométert.

A Balatont két nap alatt Prekopp Péter és Szabó Balázs, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai futották körbe. Mécs László hegymászó és Náray Balázs, a Kossuth rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át futott, Budapesttől Tatán át Győrig, majd Budapesttől Dunaújvároson át Pécsig, végezetül pedig Budapesttől Egeren át Miskolcig. A Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesítette váltóban.

Az utolsó három kilométer még hátravan, bárki csatlakozhat ehhez a futáshoz, rajt a Hősök terén pénteken!

További információk a program Facebook-oldalán!

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.