Amputálták, majd fordítva varrták vissza a csontrákos kislány lábát

Forrás: Vicki Bunke/Children's Healthcare of Atlanta -
operáció diagnózis műtét kislány csontrák beavatkozás amputálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor Grace Bunke-nél csontrákot állapítottak meg az orvosok, a kislány és szülei számára egyetlen szempont volt fontos: hogy felépüljön, és utána újra teljes értékű életet élhessen. Ezért döntöttek egy kockázatos beavatkozás mellett, amely lehetővé tette, hogy újra sétálhasson, futhasson ugyanúgy, mint többi kortársa.

Grace Bunke-ot 2014-ben diagnosztizálták a csontrák egyik legagresszívebb fajtájával, oszteoszarkómával - kezdi szívszorító történetét a kislány édesanyja, Vicki Bunke, aki egy blogon osztotta meg Grace nem mindennapi útját a gyógyulás felé. A 12 éves Georgiában élő kislánynak a tüdejére is átterjedt a kór, és az is félő volt, hogy soha többé nem tud majd járni.

Forrás: Vicki Bunke/Children's Healthcare of Atlanta

Az életmentő beavatkozások előtt Grace és szülei három opció közül választhattak: végtagmentés, térd feletti amputáció vagy egy speciális műtét, amely során amputálják, majd fordítva visszavarrják a combhoz a láb alsó részét úgy, hogy újra használni tudja ízületeit. Végül utóbbit választották: Grace-nek így lehetősége van továbbra is teljes értékű életet élnie.

A műtét 10 órán át tartott, a kislány állapota pedig azóta egyre javul. Bár még vár rá egy 12 alkalmas kemoterápiás kezelés és két műtét, Grace két héten belül már az iskolába is visszamehet (igaz, egyelőre még csak kerekesszékben), hamarosan pedig újra megtanul járni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.