A mellrák mellett az endometriózis a késő harmincas éveikben járó nők egyik „ellensége”. Sok orvos a gyakori előfordulását a nők – az előző generációkhoz képest – egyre későbbi életkorba tolódó szüléseivel magyarázza. Pár sztár azonban ezt sem tartotta magában: a nőket szerető fitneszedzőtől kezdve a világhíres színésznőig néhányan kiálltak betegségükkel a nyilvánosság elé. Persze azért akadnak kivételek: egyikük az állapota ellenére is három gyermeket szült. 

Whoopi Goldberg 

A tavaly hatvanadik életévét betöltő, többször, többféle díjat nyert színésznő sokáig nem verte nagydobra betegségét a sajtóban. „Sosem gondoltam, hogy a nők nem ismerik ezt a betegséget” – nyilatkozta 2009-ben egy alapítvány eseményén. Goldberg a tapasztalatai alapján úgy véli, hogy ha egy érintett őszintén felvállalja a betegségét, a közvélemény részéről sokszor mintha stigmát kapna. 

Whoopi GoldbergForrás: AFP

Lena Dunham 

A 29 éves színésznő a Csajok című sorozat által vált ismertté, a közelmúltban azonban bejelentette, hogy endometriózisa miatt nem tud részt venni a következő évad forgatásain. „A betegség miatt jelenleg egy durva átváltozáson megy át a testem, ezért még bizonytalan ideig pihennem kell” – írta Instagramján. A lány nem sokkal a posztja után petefészekciszta miatt is kórházba került (de már jobban van). 

Lena Dunham a CsajokbanForrás: giphy.com

Susan Sarandon 

„Ha mindig csak a fájdalmat érzed, nem tudod, mi a normális” – mondta Sarandon, aki 1983-ban szerzett tudomást az állapotáról. Azóta nem csak tanácsokat ad férfiaknak, hogyan tudnak segíteni egy ilyen helyzetben, de a nőket is arra biztatja, hogy a szenvedés ne befolyásolja a nőiességüket.  A 69 éves színésznő szabálytalan vérzés és ájulások miatt fordult orvoshoz, és igencsak „beintett” az őt meddőnek tituláló szakembereknek és a természetnek azzal, hogy végül három egészséges gyermeket szült. 

Susan Sarandon lányával, Evával, aki szintén színésznőForrás: AFP

Dolly Parton 

A nyolcszoros Grammy-díjas énekesnő 1982-ben, akkori turnéjának 35. napján került kórházba. Miley Cyrus keresztanyjának esete nem végződött jól: súlyosra fordult endometriózisa miatt részlegesen el kellett távolítani a méhét. A most 70 éves előadót depresszióba kergette a betegsége. Szörnyű időszak volt, mindennap meg akartam ölni magam.” 

Dolly PartonForrás: AFP

 

Jillian Michaels 

Amerika egyik leghíresebb személyi edzőjénél 28 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Az erős és magabiztos nő tudomásul vette, hogy nehezen fog teherbe esni – a helyzetét az is nehezítette, hogy a nőkhöz vonzódik. „Mindenfélét hallottam: a túl sok koffein az oka, a genetika vagy a fogamzásgátló tabletta – egyikben sem hittem, hiszen tudtam, hogy műtétre lett volna szükségem.” A 42 éves bomba nő anyai örömöket érintő álma 2012-ben teljesült:  örökbefogadott egy kislányt Haitiról, valamint párja, Heidi Rhoades ugyanabban az évben született kisfiát is közösen nevelik. 

Jillian Michaels kislányávalForrás: AFP
Az endometriózis
Az állapot során a méhnyálkahártya sejtjei nem a méhben, hanem azon kívül jelennek meg. Ez a helyzet azért is problémás, mert letapadásokat, összenövéseket, krónikus fájdalmat, legrosszabb esetben (ha a petevezeték is érintett) meddőséget is okozhat a páciensnél. Amikor a nyálkahártyasejtek a petevezetékben vannak, abban az esetben ciszták is keletkezhetnek, a folyamat igen fájdalmas, különösen a menstruáció ideje alatt, ez a betegség egyik legészrevehetőbb testi jelzése – mondta dr. Svejkovszky Ádám háziorvos.