A hialuronsav legtöbbször akkor jön velünk szembe, amikor a szépségről esik szó. De mi a helyzet a belsőnkkel, hogyan segít minket ez az anyag a hatékonyabb mozgásban? Most kiderül!

A kollagén mellett a hialuronsav igencsak ismert anyag, ha a szépségápolásról, szebbé válásról beszélünk. Kevesen tudják, hogy a hialuronsav a szervezetünkben is megtalálható, és amellett, hogy vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, nagyon jót tesz a sportteljesítményünknek is. Amennyiben szeretnénk elkerülni a sportsérüléseket, porckopásokat, gyulladásokat, akkor az ízületeinknek nem árt bővelkednie ebben az anyagban – persze mint minden jónak, az életkor előrehaladtával a hialuronsav termelődése is csökken. 

Forrás: Thinkstock

Ha elérjük a kritikus kort, akkor sem kell a legrosszabbtól tartanunk, hiszen a fejlett orvostudománynak köszönhetően már gélkoncentrátum formájában is juttathatunk szervezetünkbe a csodaanyagból, így nemcsak a porcok felszíne lesz védve, de az ízületek is rugalmasabbá válnak általa. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mesterséges C-vitamin csökkenheti a hialuronsav-termelést. 

Forrás: Thinkstock
!
A hialuronsav mindenhol jelen van a szervezetünkben: 56 százaléka van a bőrben, 35 százaléka az izmokban, 9 százaléka az ízületi folyadékban, a vérben, a köldökzsinórban és a nyirokban.

A hialuronsav több kutatás tárgyát is képezi: a szakértők egy ideje már vizsgálják az agyműködéssel összefüggő szerepét. Azoknak a kutatás során vizsgált kísérleti alanyoknak (patkányok), amelyek már fiatal korukban hialuronsavat fogyasztottak, sokkal jobb agyi funkcióik voltak idősebb korukban – ez akár áttörést is jelenthet az Alzheimer-kór kapcsán. Egy másik kutatási eredmény szerint a hialuronsav vírusok alkotóelemként is ismert. 

Támogatott tartalom

Porckopásra csodaszer a hialuronsav?
Egy időben a csapból is az folyt, hogy ha porcproblémád van, akkor szedj hialuronsavat. De valóban segít? A szakértő elmondja.