Plusz egy óra alvás, és kevésbé leszel éhes! Így vedd elejét a nassolás iránti vágyadnak

diéta nassolás módszer éhségérzet egészségtudatosság egészség alvás fogyókúra tipp kívánós
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eleged van az egész nap gyötrő hunger pangekből, azaz az éhségnyilallásokból, amelyek leküzdhetetlenül támadnak rád? A mindent legyűrő éhségben nem egyszerű egészségtudatosnak maradni, hiszen korgó gyomorral nehezen tudunk ellenállni a táplálónak sokszor legkevésbé sem nevezhető pizzának vagy fagyinak. Íme, néhány egyszerű, ám nagyszerű módszer, ha rád tör a mindent elsöprő éhség. 

1. Aludj egy órával többet!

Az alváshiány és a fáradtság katasztrofális hatással lehet a derékbőségedre. Kutatások már korábban kimutatták, hogy az emberek akár 300 vagy 400 kalóriával is többet ehetnek, amikor nem pihenik ki magukat rendesen.

Forrás: Dreamstime

2. Nassolj tojást!

A fehérjében és jótékony zsírokban gazdag tojás mostanában ismét visszatért a reggelizőasztal főszereplőjeként, akár főtten, tükörtojásként vagy rántottaként készítik el. Shona Wilkinson, a Superfood.uk táplálkozási szakértője azonban azt javasolja, hogy napközben is érdemes tojást rágcsálnod két főétkezés között. Készíts el egy nagyobb adag főtt tojást, amit később bármikor elő tudsz venni a hűtőből!

Ilyen az egészséges és finom reggeli

Azt már mindenki kívülről tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, mégis sokan csupán egy kávéval indítják a napot. Ha diétázol, akkor ezt a szokást nem engedheted meg magadnak: ahhoz, hogy fogyj, reggel enned kell - persze nem mindegy, hogy mit. A Life.hu cikkéért kattints ide!

3. Zabkása, a reggelik bajnoka

A tápláló és rostban rendkívül gazdag zab kiválóan kordában tartja a vércukrodat, és elejét veszi a hirtelen rád törő éhségérzeteknek. Egy kis tányérnyi zabkása például gyors, egyszerű finomság lehet, ráadásul sokkal táplálóbb és egészségesebb megoldás, mint egy szelet csokoládé.

Forrás: Dreamstime

4. Szomjas vagy, vagy éhes?

Lehet, hogy először azt hiszed, hogy az éhség gyötör, mégse vesd rá magad azonnal a chipsre, kekszre vagy csokoládészeletre. Nagyon gyakori, hogy összekeverjük a szomjúságot az éhséggel, ezért először érdemes meginni egy nagy pohár vizet, talán ennyi is elég a hirtelen ránk tört éhségérzet megszüntetésére.

5. Zöldülj be!

Cassandra Barns táplálkozási szakértő szerint az egyik legjobb módja annak, hogy kordában tartsd az éhségérzetedet, ha hozzáadsz egy teáskanálnyi szuperzöldség-keveréket a vizedhez. Tápanyagbeviteledet nagymértékben megnövelheted az olyan zöldek fogyasztásával, mint például a spirulina vagy a chlorella algák, vagy az árpa-, illetve búzafű.

Forrás: Dreamstime

6. Teázz!

A szakértők szerint napi két-három csésze zöld tea fogyasztásával is vissza lehet szorítani a hirtelen ránk törő éhségérzeteket. Jó hír a diétázóknak, hogy akár a fogyást is fel lehet gyorsítani a rendszeres teázással.

Teázz az egészségedért! Eláruljuk, mikor mit fogyassz

Míg nyáron leginkább a jeges teát kívántuk meg, ősztől már inkább a meleg italokra voksolunk. Azt biztosan tudod, hogy a szénsavmentes víz mellett a gyógyteák azok, amik még szintén nagyon jó hatással vannak a testedre, az immunrendszeredre - most eláruljuk, mikor melyiket érdemes fogyasztanod. Kattints ide a cikkért!

7. Kapcsold ki!

Te is a tévé előtt tömöd be a vacsorádat, vagy a dolgozóasztalod mellett eszed meg az ebédedet, miközben a monitort bámulod? Nemhogy nem egészséges, de még többet is ehetsz, mint amennyire szükséged lenne, ha az étkezések közben eltereled a figyelmed valami mással.

8. Locsold meg ecettel a salátát!

Mondj le a nehéz, sűrű, majonézes salátaöntetről, és öntözd meg inkább ecettel a salátát. Shona Wilkinson táplálkozási szakértő szerint az ecet nagymértékben segíti az emésztőrendszer működését.

Forrás: Dreamstime

9. Égess vaníliaillatú gyertyát!

Már az illatától is jól laktam – bizonyára te is sokszor hallottad vagy érezted már, hogy a főzés és sütés közben keletkező illatok eltelítenek. A vaníliaillatú gyertya használata mögött az az elmélet áll, hogy az édeskés illatok csökkentik a cukor iránti vágyat, és kordában tartják az éhséget.

Búcsú az édességtől?

A fogyókúra és az egészséges életmód alapja, hogy búcsút intünk az édességeknek, és csak nagy adag bűntudattal majszolunk el olykor néhány kocka csokit. Pedig az édes ízek iránti vágy nem ellenség, sőt: teljes elfojtásával több kárt okozhatunk, mint hasznot. A Life.hu cikkéért kattints ide!

10. Válaszd a jó zsírokat!

A szakértők szerint a jótékony zsírokban gazdag élelmiszerek is segíthetnek visszaszorítani az éhséget. Az olajos halak, az avokádó, a nyers dió, a magvak és a hidegen sajtolt olajok például lassítják a cukrok felszívódását a vérbe, jobban eltelítenek, és ezáltal elejét veszik a sóvárgásnak.

11. Rágcsálj okosan!

A napi háromszori étkezés mellett az okos nassolás is kulcsfontosságú tényező az elhízás elleni küzdelemben. A mandula például rengeteg fehérjét és egészséges zsírt tartalmaz, így megadja a szükséges energialöketet, miközben egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Pontosan erre a rágcsálnivalóra van szükség, hogy megakadályozd a szénhidrát és cukor iránti sóvárgásodat.

Forrás: Dreamstime

12. Hitesd el az agyaddal, hogy jóllaktál!

Válassz kék színű tányért, mert a kutatások kimutatták, hogy a kék természetes étvágycsökkentő hatással bír. Mivel ez a szín szinte egyáltalán nem található meg a természetes élelmiszerek között, a szervezetünk nem válaszol étvággyal a kékre. Továbbá azt is érdemes kipróbálni, hogy kisebb tányérban szolgáljuk fel az ételt, és így – az agyunkat „becsapva" – kevesebbet eszünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.