Fogyj tojással! - Ilyen az egészséges és finom reggeli

diéta tojás húsvét 2014 egészséges táplálkozás tudatos étkezés egészséges életmód reggeli fogyókúra kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már mindenki kívülről tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, mégis sokan csupán egy kávéval indítják a napot. Ha diétázol, akkor ezt a szokást nem engedheted meg magadnak: ahhoz, hogy fogyj, reggel enned kell - persze nem mindegy, hogy mit!

Reggelizni muszáj

A legtöbb fogyókúrázó este hat vagy hét óra után nem eszik semmit, így reggel hétre már tizenkét órás éhezés áll a háta mögött. Ez persze így normális, de ha ezek után sem juttatod táplálékhoz a szervezeted, akkor nehezen vészeled át a délelőttöt cukoréhség és fáradtság nélkül. S mivel délelőtt vagyunk a legaktívabbak, ilyenkor van szükségünk leginkább energiára. Hiányában nemcsak a munkahelyünkön vagy tanulás közben nem tudunk megfelelően koncentrálni, de a fizikai aktivitáshoz is hiányozni fog az erő - nem is beszélve a borongós hangulatról. Mindemellett a reggeli étkezés az anyagcserédet is felpörgeti, ha kihagyod, akkor az az éjszakai 5 százalékos szinten marad, ami a fogyáshoz édeskevés. Persze a tevékeny délelőtthöz nem kell nehéz ételeket enned, melyek megemésztése sok energiát von el. A fogyókúrás étrendedbe illő reggeli fogások azonban bátran fogyaszthatók, nem emelik hirtelen a vércukorszintedet, és egész délelőttre ellátnak energiával.

Thinkstock
Thinkstock

Müzli tejjel vagy joghurttal

Manapság elég ráírni egy fitt feliratot a cukorral, glükóz-sziruppal agyonédesített, ragacsos müzlik zacskójára ahhoz, hogy az egészséges életmód terén még járatlan fogyasztók abban a hiszemben emeljék le a polcról, hogy most tettek valamit a karcsú derekuk érdekében. A valóban cukormentes müzli viszont, mely teljes kiőrlésű gabonapelyheket tartalmaz, már kiváló reggeli fogás, hiszen lassan felszívódó szénhidrátokkal - tejjel fogyasztva pedig plusz fehérjékkel - és vitaminokkal lát el, a cukorszintet nem emeli hirtelen az egekbe, és még finom is. Érdemes a magvakkal és aszalt gyümölcsökkel dúsított változatot is kipróbálni, melyek a nehezen induló reggelhez is adnak energiát. Bár az aszalt gyümölcsöknek is magas a cukortartalma, de a természetes gyümölcscukor még mindig jobb választás a kristálycukornál, ráadásul az aszalt gyümölcsök vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ha mégis inkább a friss gyümölcsöket választod, akkor is finom és tápláló reggelihez jutsz, de a gyümölcslével már vigyázz, hogy cukormenteset válassz, és joghurtból is a natúr ajánlott.

Gyümölcsök minden mennyiségben

Az amerikai sportorvosok által kidolgozott 90 napos diéta alkalmazói reggelente csak gyümölcsöt esznek, abból viszont bátran: barackot, körtét, almát, narancsot is ehetnek, meg persze egy maréknyi aprógyümölcsöt is. Vitamin- és rosttartalmuk, valamint a fruktóz miatt a gyümölcsök valóban egészségesek, és energiát is adnak, miközben szénhidrátot - hacsak a tiltott szőlő vagy banán felé nem kalandozik valaki - alig tartalmaznak. Ráadásul így a jókedvű reggeli is biztosított, hiszen a gyümölcsök finomak, színesek, jó illatúak, és értékes tápoldattal látják el a sejteket. A gyümölcsökben lévő C-vitamin emellett a vas felszívódásának támogatásával javítja a sejtek oxigénellátottságát, és a karnitin-termelést is, mely segít a hosszúszénláncú zsírsavaknak a sejtek energiaközpontjába jutni.

Teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics

Ha reggelire inkább szendvicset ennél, azt is megteheted, de a fogyókúra és az egészséged érdekében jobb a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret illetve zsemlét választani. Ezek ugyanis a fehér lisztből készült termékekkel ellentétben lassan felszívódó szénhidrátokat, rostokat, ásványi anyagok és vitaminokat is tartalmaznak, valamint a fogyásban is nagyobb hasznukat veszed. Ha egy szelet jófajta kenyérre viszont párizsit vagy hasonló típusú felvágottat teszel, csak a nátrium- és adalékanyag szintedet emeled. A felvágottak - tisztelet a kevés és drága kivételnek - csupán húsipari hulladékból származú húscafatokat, jó adag szóját és legalább négy-ötféle káros adalékanyagot tartalmaznak, a nagy mennyiségű só mellett. Helyettük inkább sajtot vagy saját készítésű sült húst, esetleg húskrémet fogyassz a kenyérhez, de egy előző nap összekevert túrókrém is finom, tápláló reggelit biztosít. Ha édesebb ízekre vágysz, a cukormentes lekvárokat válaszd, vagy a mézet - cukortartalma ennek is magas, de az nem alakul zsírrá, viszont a méz fogyasztása hozzájárul az egészségedhez.

Thinkstock
Thinkstock

Tojásos fogyókúrás reggeli

Ha minden délelőtt éhségrohamok törnek rád, akkor a tojás nagy segítségedre lehet. Az alacsony kalória- - egy tojás csak 80 kcal - és a nagy energiatartalma egész délelőtt kihat, tehát eszedbe sem jut majd nassolnivaló után kutatni, és a fogyásban is segít: egy kutatás eredményei szerint a reggelire elfogyasztott két tojás hatvanöt százalékkal nagyobb testtömegleadáshoz vezethet. Az már az idődtől és fantáziádtól függ, hogy a tojást hogyan készíted el, ha rohanós reggeleid vannak, akkor az előző nap megfőzött keménytojást reggel már csak megpucolni és karikázni kell, de egy laktató zöldséges omlettet vagy két lágytojást sem tart sokáig összeütni.

A megfelelő innivaló is fontos

Ha nehéz átszokni a reggelizésre, akkor egy nagy pohár tej vagy tejeskávé megivásával is segíthetsz magadon, hiszen a tej kiváló fehérjeforrás, eltelít, és hacsak nem iszod cukorral, akkor kalciumhoz és D-vitaminhoz is jutsz általa. Ha inkább gyümölcslevet innál reggelente, akkor a cukormentes, százszázalékos változatok ajánlottak a hirtelen vércukor-emelkedés elkerülése érdekében. Ha egy jó tea derít jókedvre, akkor azzal sincs probléma, főleg, ha mézzel vagy más természetes cukorpótlóval - például xilittel - édesíted. A kakaót, a kólát és a szénsavas üdítőitalokat viszont jobb, ha elfelejted, a tápláló, finom reggelit a fenti fogások valamelyikével már biztosítod szervezetednek, a felesleges kalóriákra már semmi szükség.

"Végre érek valamit" - 60 kilót fogyott a világ legkövérebb tinédzserehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121010-60-kilot-fogyott-a-vilag-legkoverebb-tinedzsere.htmlImmunerősítő ételek: hogy ne fázzon meg a gyerek olyan könnyen, ha jön a rossz időhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121008-immunerosito-etelek-gyerekeknek-megfazas-ellen.htmlEgy lány, aki soha nem diétázott: Kiss Ramóna szerencsés alkathttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121005-egy-lany-aki-soha-nem-dietazott-kiss-ramona-genetikailag-csinos.htmlA mediterrán és lúgosító étrend hatásai: mire jók a divatdiéták?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121005-a-mediterran-es-lugosito-etrend-hatasai-mire-jok-a-divatdietak.htmlPróbafülkékben fotózta elképesztő átalakulását egy lány - Így néz ki a 70 kiló mínusz a képekenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120927-probafulkeben-keszitett-kepek-inspiraltak-az-amerikai-fotos-lany-elkepeszto-fogyasat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.