Teázz az egészségedért! Eláruljuk, mikor mit fogyassz!

Forrás: Thinkstock -
teázás méregtelenítés tea egészséges életmód életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg nyáron leginkább a jeges teát kívántuk meg, ősztől már inkább a meleg italokra voksolunk. Azt biztosan tudod, hogy a szénsavmentes víz mellett a gyógyteák azok, amik még szintén nagyon jó hatással vannak a testedre, az immunrendszeredre - most eláruljuk, mikor melyiket érdemes fogyasztanod. 
Forrás: Thinkstock

Kik mások, mint a britek lennének az egyik legnagyobb teafogyasztók? Nemrég a Daily Mail cikkéből kiderült: csak Nagy Britannában 165 millió csésze tea fogy el naponta. Döbbenetes szám, nem igaz? Nem ártana tanulni tőlük, hiszen a különféle teák - persze főképp cukor és egyéb ízesítők nélkül fogyasztva - remek hatással vannak az immunrendszerre. Teázz többet az ősz kezdetével - mutatjuk is, melyiket miért érdemes kortyolgatni!

Hagyományos angol tea

Meglepő, de ez az ital javítja a nemzőképességet és növeli a teherbeesés esélyét, mert antioxidánsokban nagyon gazdag. Várandósság alatt azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mert koffeint is tartalmaz. Bár hagyományosan tejjel fogyasztják, jó ha tudod, a tej hozzáadása miatt romlik az antioxidáns tartalma, így érdemesebb citrommal és egy leheletnyi mézzel ízesíteni.

Citromos gyömbéres tea

Energetizáló, gyulladásgátló hatása van ennek a teának, és különösen hasznos azoknak a nőknek, akik endometriózisban szenvednek. Rendszeres fogyasztása javítja a nemi szervek vérellásátást, salaktalanító, gyulladáscsökkentő hatása van, a gyömbérnek köszönhetően pedig különösen jót tesz puffadás, emésztési problémák és reggeli hányinger ellen.

Rooibos tea

A Dél-Afrikából származó tea antioxidáns tartalma kiemelkedő a többi ital között, emellett nagyszerű C-vitamin forrás is. Tudtad például, hogy a spermák minőségének is jót tesz? Ráadásul a tea nem tartalmaz koffeint, így azoknak is jó, akik kerülik a tea élénkító hatását. A vörös színű ital telis tele van kálciummal, káliummal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, nátriummal, vassal és mangánnal, és C-vitamin forrásnak is nagyszerű. Magas antioxidáns tartalma révén erősíti az immunrendszert, és nagyon jó a pikkelysömör és ekcéma ellen. Ásványi anyag tartalma magas, az alvást is segíti.

Forrás: Thinkstock

Jázmintea

Kínában évszázadok óta gyógyhatása miatt alkalmazzák a jázminteát, sőt, egyes dokumentumok szerint annó afrodiziákumként és teherbeesést elősegítő készítményként használták. Antioxidáns tartalma révén erősíti az immunrendszer, kiváló rákmegelőző hatású, helyre teszi az emésztési problémákat, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. Lefekvés előtt viszont ne fogyasszd, mert tartalmaz koffeint, és nem árt figyelni a mértékletességre is!

Zöld tea

Az egyik legismertebb tea, ami számos jótékony hatással büszkélkedik. Összetevői miatt babavárás előtt érdemes rendszeresen fogyasztani, mert állítólag növeli az egészséges embriók számát, és javítja a termékenységet. Emellett ellensúlyozza a szervezetben a stressz és a környezeti problémák káros hatásait. Erősíti az immunrednszert, fiatalító hatása is van, és a férfiproblémáknak is nagyon jót tesz. Segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást, serkenti az anyagcserét és ezáltal elősegíti a fogyást is. Sőt, a Parkinson és az Alzheimer kór megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Csalántea

A, C, D és K vitaminban gazdag, és amellett, hogy isteni méregtelenítő, tartalmaz még kálciumot, vasat, káliumot és ként is. Az állapotos nők szervezetére is jó hatással van, és a magzatnak is jót tesz. Tavasszal és nyáron könnyű hozzájutni a friss cslánhoz, ha van otthon, a kertben, de a teafű is megfelelő. Allergiás, szénanáthás időszakban is érdemes fogyasztani, ha pedig lehűtöd, borogatásként nagyon jó a száraz, viszkető bőrre.

Forrás: Thinkstock

Mentatea

Fiatalít, frissít, lazító hatása pedig csodálatos. Korábban írtunk arról, hogy forró napokon nagyon üdítő egy hűsítő mentatea, de ősszel se hagyd ki a repertoárból: remek stresszoldó hatása van, tartalmaz A,B, C, és B12 vitamint. Ha étkezés után fogyasztod, akkor megszünteti az esetleges gyomorbántalmakat, emésztési zavarokat. Köhögés, megfázás ellen is kiváló, ha pedig fáj a torkod, enyhíti a tüneteket, és a leheleted is jobb lesz tőle. Babavárás alatt pedig jót tesz terhességi hányinger ellen.

Fahéjas teakeverékek

Ősszel és télen ne csak a süteményekbe használj őrülten sok fahéjat, mert ez a fűszer teához is csodálatos. Nőknek kifejezetten ajánlottak a fajéas teák, mert segítenek helyrebillenteni a hormonváltozásokat. Sőt, a fahéj segíti a nemi szervek vérellátását is. Emellett a fahéjas teák szabályozzák a vércukor és a koleszterinszintet, így érdemes beiktatnod őket a napirendedbe!

Forrás: Thinkstock

Málnalevél tea

Ha még nem hallottál erről a fajtáról, itt az ideje megismerni: a málnalevél tea ugyanis nagyszerű méregtelenítő hatású. Ajánlott köszvény és hugyúti problémák esetén, remek vértisztító, enyhíti a hányingert, a hasmenést, a bélgörcsöket, a nátha tüneteit. A málnalevelek gazdagok vasban, magnéziumban, kalciumban, A-B-C-D- és E-vitamin és foszfor is található bennük, ez utóbbi miatt a fogak, csontok, körmök erősítője is lehet. A pattanásos bőr ellen is hatékony fegyver, de fekélyeknél vagy sebeknél is alkalmazzák összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt. Évszázadokkal ezelőtt felismerték már, hogy segíti a szülést a málnalevéltea fogyasztása; erősíti, tonizálja a méh izomzatát, ezzel segíti a méhösszehúzódásokat, melyek sokaknál így nem is annyira fájdalmasak. A görcsös menstruációs panaszoknál is beválhat, egyes vélemények szerint még a méhelőreesés, inkontinencia tüneteit is mérsékli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.