40 éves elmúltál? Hőhullámok? Éjszakai izzadás? Ez bizony a menopauza lesz. Az azonban, hogy mikor jelennek meg ezek a tünetek és meddig tartanak, elég sok különböző tényezőtől függ. Egy friss kutatás szerint a nők négy csoportba sorolhatók ez alapján.

A Pittsburgh-i Egyetem munkatársai többszáz nőt vizsgáltak 15 éven keresztül, hogy felmérjék, mi befolyásolja a hőhullámokat és az izzadékonyságot, vagyis az ún. vazomotoros tüneteket.

„A legtöbb nő találkozik a vazomotoros tünetekkel, és eddig azt hittük, hogy ezek a tünetek 3-5 évig tartanak, a menstruációs időszak végéhez közeledve, tehát egyértelműen a menopauzához köthetők. Most már tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a tünetek jóval hosszabb ideig tartanak, gyakran hét-tíz évig, és a nők életének különböző szakaszaiban is megjelenhetnek. Fontos hogy a vazomotoros tünetek hátterét jobban feltérképezzük, hogy a kellemetlenségek megelőzhetők legyenek" – mondja a kutatást vezető Rebecca Thurston professzor.

Forrás: Thinkstock

A szakemberek 1455 olyan nőt vizsgáltak, akik a kutatás kezdetekor még nem élték ét a menopauzát, és négy csoportot azonosítottak vazomotoros tünetek szempontjából:
– a kínai nők körében ritkák a tünetek a menopauzás időszakban
– nagy valószínűséggel átélik a tüneteket a fekete nők, az alacsony iskolai végzettségűek és azok, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt
tíz évvel a menopauza előtt már küzdenek a tünetekkel azok a nők, akik túlsúlyosak, és depressziós, illetve szorongásos tünetekkel küzdenek, és kevésbé jó az egészségi állapotuk
– az alacsony testtömegindexű nőknél a tünetek később kezdődnek, a menopauza utolsó szakaszában.