A táplálkozás és a testmozgás mellett az elegendő és megfelelő minőségű alvás is sokban befolyásolhatja egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy nemrég elkészült kutatás kimutatta, hogy az alvás hossza és az alvási rendellenességek összefüggésbe hozhatóak több betegség kialakulásával is, köztük például a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásával.

Forrás: Dreamstime

Az alvás egy olyan fontos, életmóddal összefüggő tényező, amely kapcsolatban van a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel, épp úgy, ahogy az étkezés és a testmozgás is befolyásolja a betegségek kockázatát – mondta el a Dr. Marie-Pierre St-Onge, a New York-i Columbia Egyetem professzora.

Komoly betegségeket okozhat

A lakosság körében végzett vizsgálatok alapján azt állítják, hogy az obstruktív alvási apnoé és az álmatlanság kiemelkedően megemeli a szív- és érrendszeri és az agyi érrendszeri betegségek kockázatát, így többek között hozzájárulhat a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, a stroke, az anyagcserezavarok, az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és a kóros vérzsírösszetétel (diszlipidémia) kialakulásához.

Forrás: Dreamstime

Mennyi az elég?

Kutatók szerint a nem megfelelő alvásmennyiség az, amikor a páciens 7 óránál kevesebbet alszik. Ugyanakkor a túl sok alvás sem egészséges: szakértők szerint a 9 óránál hosszabb alvás is kapcsolatban áll néhány megbetegedéssel. Hogy melyek ezek, arról a Szívderítő.hu-n olvashatsz ide kattintva.