Rosszul és keveset alszol? Súlyos következményei lehetnek!

Forrás: Dreamstime -
betegség szívderítő szív- és érrendszeri betegségek testmozgás táplálkozás alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táplálkozás és a testmozgás mellett az elegendő és megfelelő minőségű alvás is sokban befolyásolhatja egyes betegségek kialakulásának kockázatát.

Egy nemrég elkészült kutatás kimutatta, hogy az alvás hossza és az alvási rendellenességek összefüggésbe hozhatóak több betegség kialakulásával is, köztük például a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásával.

Forrás: Dreamstime

Komoly betegségeket okozhat

A lakosság körében végzett vizsgálatok alapján azt állítják, hogy

az obstruktív alvási apnoé és az álmatlanság kiemelkedően megemeli a szív- és érrendszeri és az agyi érrendszeri betegségek kockázatát,

így többek között hozzájárulhat a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, a stroke, az anyagcserezavarok, az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és a kóros vérzsírösszetétel (diszlipidémia) kialakulásához.

Forrás: Dreamstime

Mennyi az elég?

Kutatók szerint a nem megfelelő alvásmennyiség az, amikor a páciens 7 óránál kevesebbet alszik.

Ugyanakkor a túl sok alvás sem egészséges:

szakértők szerint a 9 óránál hosszabb alvás is kapcsolatban áll néhány megbetegedéssel. Hogy melyek ezek, arról a Szívderítő.hu-n olvashatsz ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.