Magas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral.

Jelentősen nőtt az idén a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak – adta hírül korábban az MTI. A Debreceni Egyetem gyermekklinikájának igazgatója, Balla György professzor szerint ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon.

Magas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladásForrás: Thinkstock

Hozzátette: a debreceni klinika 12 ágyas gyermek- és 40 ágyas koraszülött-intenzívosztálya 100 százalékos kihasználtságban működik ezekben a napokban, nem járványos időszakban ez az arány 70 százalék.

Olykor enyhe, máskor akár halálos is lehet

A járványként emlegetett hörgőgyulladás tulajdonképpen a tüdő kis hörgőinek gyulladását jelenti, amelyet legtöbbször az úgynevezett RS-vírus okoz – magyarázza Dr. Novák Hunor, aki szintén sok megbetegedéssel találkozott az elmúlt időszakban. 

Ez döntően az egy és két év alatti gyerekeket érinti, azt azonban tudni kell róla, hogy majdnem mindenki, tehát szinte az összes gyerek átesik RS-vírus okozta fertőzésen.
Dr.Novák HunorForrás: Dr. Novák Hunor

A szakértő szerint ez a betegség is úgy indul, akár egy sima nátha, ám változó, kinél milyen súlyosságú tünetek jelentkeznek. A sima orrfolyást, köhögést, hőemelkedést és lázat felválthatja köhögés, légzéskimaradás vagy nehezített, szapora légzés..

A szülő szabad füllel is hallhatja, hogy gond van a légzéssel, illetve láthatja, hogy a gyermek erőlködik, mellkasa és hasa össze-vissza emelkedik-süllyed. Sokszor az első tünet a légzéskimaradás: a gyerek nem vesz levegőt legalább húsz másodpercig, majd felsír – szögezte le Dr. Novák Hunor, aki szerint a hörgőgyulladás nagyon makacs betegség, a köhögés még két hétnél is tovább fennmaradhat.

A probléma, hogy bár a kisgyermek kórházba kerül, a modern orvostudománynak a mai napig nem áll rendelkezésére hatásos ellenszer, emiatt pedig mind itthon, mind pedig világszerte halnak bele csecsemők ebbe a betegségbe. 

A szülő szabad füllel is hallja, hogy gond van a légzéssel. Sokszor az első tünet a légzéskimaradás: a gyerek nem vesz levegőt húsz másodpercig, majd felsírForrás: Thinkstock
„A kórházba került gyerekek esetében gyakorlatilag lehet próbálkozni gyulladáscsökkentő szteroiddal, párainhalálással, hörgőtágító gyógyszerekkel, belélegezhető hörgőtágítóval, de úgy néz ki a kutatások szerint, hogy ezek semmit sem hatnak. Ezekkel a gyerekekkel azt tudjuk csinálni, hogy oxigént adunk nekik, és ha nagyon romlik a légzésük, akkor lélegeztetőgépre kell őket tenni sajnos, majd küszködésszerűen megvárni, amíg spontán meggyógyulnak.

Dohányos szülők gyermekénél súlyosabb lehet a lefolyás

Dr. Novák Hunor szerint az alapvető higiéniás feltételek betartásán túl (vagyis beteg, náthás embert engedjünk a gyerek közelébe (különösen, ha fél-1 évnél fiatalabb), ne ölelgessük, ne puszilgassuk betegen) más módszerek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy ne súlyosbítsuk a fertőzés lefolyását. Ezek egyike a dohányzás mellőzése.

Nagyon sok olyan szülővel találkozom, aki azt mondja, csak a konyhában gyújt rá. Sajnos ez is egy nagyon durva dolog, mert a füst nyilvánvalóan átmegy a többi szobába is, illetve további rossz hír, hogy tudományosan igazolt tény, hogy ha még ki is megy dohányozni a szülő az erkélyre vagy utcára, akkor is fokozza a hajlamot, hogy súlyos RSV-fertőzést kapjon gyermeke

– hívja fel a figyelmet. Novák Hunor szerint amennyiben a kisgyermek elmúlt egyéves, az orrszíváson kívül megoldás lehet még a testhelyzet megemelése párnával úgy, hogy ne vízszintben feküdjön a kisgyermek, a folyadék folyamatos pótlása, illetve az egy szobában történő alvás a gyerekkel. Utóbbi azért is fontos, mert ilyenkor akár órák alatt is jelentősen romolhat az állapota. Fontos, hogy ha látszik, hogy csúszik bele egy betegségbe, akkor ne hagyjuk elzárva egy másik szobában, mert így nehezebben észleljük a gyereket és az állapota romlását is, fontos időben orvoshoz fordulni – mondta el.

Fontos, hogy ha látszik, hogy csúszik bele egy betegségbe, akkor ne hagyjuk elzárva egy másik szobában, mert így nehezebben észleljük az állapota romlásátForrás: Thinkstock

Védőoltás van, de nem mindenkinek

Novák Hunor szerint a hörgőgyulladás ellen létezik védőoltás, amely eléggé speciális, éppen ezért csak egy bizonyos betegkör számára érhető el. 

A védőoltással ellenanyagokat juttatnak a szervezetbe, ezt passzív immunizálásnak nevezik. A probléma az, hogy ezt havonta kell adni a téli hónapokban, nagyon drága, egy havi védőoltás ára 150-300 ezer forint között mozog, azaz "átlagcsaládok" számára az oltás nem elérhető. Állami támogatással az oltást egyes koraszülöttek, vagy a nagyon súlyos szív-, vagy tüdőbeteg babák kaphatják meg.