szexuális együttlét nők szex vágy felnőtt férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Háromból egy nő ritkábban kívánja a szexet, mint partnere, viszont elfogadja azt, hogy egy egészséges párkapcsolatban akkor is le kell feküdnie a másikkal, ha nem épp ez minden vágya – derül ki egy friss szociológiai kutatásból. Mindeközben nem kevésbé elégedetlenek szerelmi életükkel, mint azok, akik fejfájásra vagy fáradtságra hivatkozva utasítják vissza párjuk közeledését.

Nem csupán a régi korok hölgyeitől hallhatták sokszor férjeik a „fáj a fejem" avagy a „fáradt vagyok" kifogásokat, amelyekkel igyekeztek kibújni a „házastársi kötelezettségeik" alól.

A nők gyakran fejfájásra vagy fáradtságra hivatkozva utasítják vissza párjuk közeledését Forrás: Thinkstock

A mai kor nőivel is ugyanúgy előfordul, hogy kevésbé kívánják a szexet, mint partnerük, ám egy nemrég napvilágra került kutatás eredményei szerint manapság a hölgyek sokkal inkább elfogadják azt, hogy egy egészséges párkapcsolatnak fontos része a szex. Ennek pedig nem csupán akkor tesznek eleget, amikor ők kívánják, hanem bizony akkor is belemennek a dologba, ha éppen a férfi az, aki jelzi, hogy benne lenne a hancúrban. Ráadásul nem kevésbé boldogtalanabbak, mint azok, akik kifogásokkal igyekeznek „megúszni" az összebújást.

Az Open University és a Huddersfield University által készített felmérés szerint a nők mára sokkal elfogadóbbá váltak, tisztában vannak azzal, hogy a férfi feltehetően többször kívánja a szexet, mint ők, és az egészséges párkapcsolat fontos része az, hogy hányszor és mi zajlik a hálószobájukban.
A két egyetem munkatársai nagyjából 5 ezer olyan embert kérdeztek szexuális szokásaikról, akiknek életkora 16 és 65 év között volt.

Mint kiderült, azok a párok jártak a legjobban, akik képesek beszélni az igények közötti eltérésről, és nyitottak arra, hogy az arany középútnál találkozzanak.

Amiről szó volt a párok között, az a kompromisszum – más módok az érzelmek kifejezésében és megosztásában, a kérdések megoldásában, illetve főként az idősebb pároknál volt jellemző, hogy nem vesznek mindent túl komolyan

– mondta el a kutatást vezető Jacqui Gabb, az Open University professzora.

A kutatásból kiderült, hogy azok a párok jártak a legjobban, akik nyitottak arra, hogy az arany középútnál találkozzanak Forrás: Thinkstock

A párok kétharmada úgy vélte, hogy a szex fontos része a párkapcsolatnak, ugyanakkor a nők 33 százaléka egyetértett abban, hogy a férfiak több szexre vágynak, mint ők, és ez egy kapcsolat teljesen természetes része. Mindez a kapcsolatok elején öt nőből egynek jelentett problémát, a nők fele 16 évnyi együttlét után számolt be arról, hogy kevesebb szexet kíván, mint partnere. A férfiak közül csupán tízből egy vallotta be, hogy kevesebb hancúrra vágyik, mint partnere.

Gabb professzor szerint mivel a két nem szexuális igényei alapvetően eltérőek, egészen másként gondolkodnak a szexről.

A férfiak egy része számára a szex olyasmi, amit érte tesznek meg, és nem olyasmi, ami közös élmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.