Kiderült, miért maradnak barátok az exek: csak önző okai vannak!

Forrás: Thinkstock -
pszichopata ex barátság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy az exek milyen kapcsolatban maradnak a szakítás után változó, de egy kutatás szerint nagyon nem mindegy. Ugyanis egy újra közzétett tanulmány szerint sötét személyiségjegyeket rejtegetnek azok, akik mindenáron barátkozni szeretnének a szakítás után: vagy nárcisztikusak vagy pszichopaták!

Az Oakland Egyetem készített felmérést 860 ember bevonásával arról, hogy vajon miért akar valaki kapcsolatban maradni az exével. Az eredmény egészen megdöbbentő. Eddig a legtöbb ember azt feltételezte, hogy egyszerűen nehéz az elszakadás egy hosszú kapcsolat után, ezért ajánlják fel sokan a barátságukat, de kutatás egészen mást mutatott.

Kiderült, hogy azok az emberek ajánlják fel többnyire barátságukat, akik valamilyen sötét személyiségjegyet hordoznak.

Ez a pszichopátiától a nárcizmusig bármi lehet!

Nincs minden rendben azzal, aki barátkozni akar a szakítás után! Forrás: Thinkstock

Justin Mogilski és Lisa Welling kutatók fel is tették alanyaiknak azt a kérdést, miért maradtak kapcsolatban volt szerelmükkel. A válaszok között persze volt teljesen ártatlan is: „Egyszerűen nem tudtam nélküle elképzelni az életem", de akadt kevésbé kedves is: „Féltékennyé akartam tenni az új párját". A válaszok összegzéséből az derült ki, hogy

azért ajánlja fel „barátságát" az egyik fél, mert valamilyen haszna származik belőle: gyakorlati, vagy szexuális, esetleg financiális,

vagy egyszerűen az egójuknak tesz jót. A lényeg, hogy nem azért, mert érdeklődnek a másik iránt, többnyire csak önző okokról van szó.

Ez pedig összhangban van a nárcisztikusok és a pszichopaták viselkedésével, akik csak eszközként használják a többi embert

céljaik elérése érdekében. Ha tehát egy mód van rá, az elszakadás után érdemes valóban elszakadni, mivel az exek már nem számítanak érzelmi támasznak, kevésbé segítőkészek, és kevésbé érdeklődnek a másik fél problémái iránt, mint azok a barátok, akikkel előtte nem volt semmilyen romantikus kapcsolat - írja a Business Insider.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.