Napi egy cigaretta elszívása károsabb, mint gondoltuk

Forrás: Thinkstock -
szívbetegség egészséges életmód káros cigaretta dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók megállapították, hogy már napi egy cigaretta elszívása is nagyon ártalmas az egészségre.

A kutatók összesen 141 korábbi, 1945 és 2015 között végzett kutatást vetettek össze, amelyekben azt vizsgálták, pontosan kiknél alakult ki stroke és szívkoszorúér betegség. Alaposan áttanulmányozva ezeket, rájöttek, hogy már napi egy cigaretta elszívása is rendkívül ártalmas az egészségre. Azoknak a férfiaknak ugyanis, akik naponta egyszer gyújtanak rá, 48 százalékkal megnő az esélye a szívbetegségre, és 25 százalékkal nagyobb valószínséggel alakul ki náluk stroke, mint azoknak, akik egyetlen cigarettát sem szívnak el.

Már napi egy cigaretta is nagyon káros Forrás: Thinkstock

A The BMJ oldalon publikált tanulmányban azt írták, ők sem számítottak ilyen eredményre. Most ugyanis kiderült az is, tulajdonképpen nincs is akkora nagy különbség aközött, ha valaki egy szálat vagy húszat szív el egy nap alatt.

Ami pedig talán az egyik legmeglepőbb tény, amit a tanulmány tartalmaz, hogy azoknak az embereknek, akik úgy döntöttek, hosszú idő után végre leteszik a cigarettát és egészséges életmódot kezdtek el folytatni, nem javult sokkal az egészségi állapotuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.