Betegség jele is lehet a körmön lévő fehér folt

Forrás: Thinkstock -
betegség orvos fehér folt vitaminhiány köröm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte mindenki tapasztalta már, hogy időnként fehér foltok alakulnak ki a körmén. Ezek egy idő után eltűnnek, ám bizonyos esetekben betegség jelei is lehetnek. Ha hosszú ideig nem múlik el, érdemes orvoshoz fordulni.

Gyakori elváltozás a körmön tapasztalható fehér elszíneződés, a leukonychia. Ez lehet kis kör, de akár csík alakú is, szinte mindenki megtapasztalja életében legalább egyszer.

Ez általában vitaminhiány vagy ásványianyag hiányra utalhat. Elsősorban a kálcium, a vas vagy a cink hiánya lehet a ludas.

Okozhatja sérülés, gombás fertőzés, körömrágás vagy allergia is. Allergiásak lehetünk például körömlakkra, lemosóra vagy a műkörömépítéshez szükséges szerekre. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a köröm igen lassan növekszik, így akár fél évbe is beletelik, hogy valakinek eltűnjön a fehér folt.

A körömrágás is okozhatja a foltokat Forrás: Thinkstock

Az Egészségkalauz cikke szerint ritka esetekben a fehér foltok állhatnak szívbetegség, veseprobléma ekcéma, illetve pszoriázis, tüdőgyulladás, gyulladásos bélbetegségek és bizonyos mérgezések hátterében is. Ám ezek egyéb más tünetekkel is együtt járnak.

Akkor forduljunk orvoshoz, ha hosszabb időn keresztül megtalálhatók a körmöm (akár fél év is eltelhet normális esetben), ha számuk, kiterjedésük nő, más tüneteket is tapasztalunk. Együtt járhat például a köröm megvastagodásával vagy törékennyé válásával.

Heroin-túladagolással vitték kórházba a világhírű énekesnőt, Demi Lovatothttp://www.life.hu/drlife/20180725-herointuladagolassal-vittek-korhazba-a-vilaghiru-enekesnot-demi-lovatot.htmlSokkoló hír érkezett: Demi Lovatót eszméletlenül szállították kórházba, heroin-túladagolás miatt.Dr. Life--Ezért érdemes kávét innod alvás előtthttp://www.life.hu/drlife/20180724-ezert-erdemes-kavet-innod-alvas-elott-koffein.htmlKiderült, hogy a kávét alvás előtt is érdemes fogyasztani. Dr. LifeOrigo Rákot diagnosztizáltak Tóth Róbert kajakosnálhttp://www.life.hu/drlife/20180724-rakot-diagnosztizaltak-toth-robert-kajakosnal-sportolo.htmlGyűjtést szerveznek a fiatal magyar kajakosnak, Tóth Róbertnek, aki daganatos megbetegedéssel küzd. Dr. Life--Kisebb súllyal születnek a balkezesek - tények és tévhitekhttp://www.life.hu/drlife/20180724-kisebb-sullyal-szuletnek-a-balkezesek-tenyek-es-tevhitek.htmlNéhány évtizeddel ezelőtt még jobbkezességre szoktatták azt is, aki balkezes, ma már erre szerencsére nem kell számítani. Ám még mindig van néhány tévhit a balkezesekkel kapcsolatban. Dr. Life--Merev bőr szindrómában szenved a 12 éves fiúhttp://www.life.hu/drlife/20180724-merev-bor-szindromaban-szenved-a-12-eves-fiu.htmlMinden pénzét fiuk kezelésére költi a Rogers család, mióta 2013-ban a kis Jaiden-nél merev bőr szindrómát diagnosztizáltak. Egyre nehezebben lélegzik, a kísérleti eljárások pedig igen drágák. Dr. Life--Ez történik akkor, ha meghalunk: kémikusok elmagyaráztákhttp://www.life.hu/drlife/20180724-ez-tortenik-akkor-ha-meghalunk-kemikusok-elmagyaraztak.htmlA tudósok elmagyarázták, hogy milyen kémiai változások történnek az agyban, amikor megölnek valakit. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.