Szinte mindenki tapasztalta már, hogy időnként fehér foltok alakulnak ki a körmén. Ezek egy idő után eltűnnek, ám bizonyos esetekben betegség jelei is lehetnek. Ha hosszú ideig nem múlik el, érdemes orvoshoz fordulni.

Gyakori elváltozás a körmön tapasztalható fehér elszíneződés, a leukonychia. Ez lehet kis kör, de akár csík alakú is, szinte mindenki megtapasztalja életében legalább egyszer. 

Ez általában vitaminhiány vagy ásványianyag hiányra utalhat. Elsősorban a kálcium, a vas vagy a cink hiánya lehet a ludas. 

Okozhatja sérülés, gombás fertőzés, körömrágás vagy allergia is. Allergiásak lehetünk például körömlakkra, lemosóra vagy a műkörömépítéshez szükséges szerekre. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a köröm igen lassan növekszik, így akár fél évbe is beletelik, hogy valakinek eltűnjön a fehér folt. 

A körömrágás is okozhatja a foltokatForrás: Thinkstock

Az Egészségkalauz cikke szerint ritka esetekben a fehér foltok állhatnak szívbetegség, veseprobléma ekcéma, illetve pszoriázis, tüdőgyulladás, gyulladásos bélbetegségek és bizonyos mérgezések hátterében is. Ám ezek egyéb más tünetekkel is együtt járnak.

Akkor forduljunk orvoshoz, ha hosszabb időn keresztül megtalálhatók a körmöm (akár fél év is eltelhet normális esetben), ha számuk, kiterjedésük nő, más tüneteket is tapasztalunk. Együtt járhat például a köröm megvastagodásával vagy törékennyé válásával.