A pH-értékekről sokat hallottunk már különböző reklámokban, fórumokon, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent valójában? Mi célt szolgál a szervezetben, mi történik, ha felborul az egyensúlya, és hogyan hozhatjuk ismét helyre? És mi köze van a hüvelyhez? Íme, egy alap hüvelyi pH-kisokos, kezdőknek.

A pH-érték valójában egy mérőszám, amely - többek között - a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő skálán mérik, a középen elhelyezkedő értékek általában a semleges tartományt jelentik. A nulla felé haladva egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva pedig egyre lúgosabb. Ebben a cikkünkben kifejezetten a hüvelyi pH-értékkel foglalkozunk, amely normál esetben enyhén savas, valahol 3,8 és 4,5 között mozog. Ez az átlagosnál savasabb környezet a hüvelyben a Lactobacillusok által a termelt tejsavnak köszönhető, amely gátolja a kórokozók szaporodását.

Hogyan ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e?

Manapság már a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható tesztekkel gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen határozható meg a hüvely pH-értéke. Mindössze egy applikátort kell a hüvelybe helyezni, és az ezen található vegyértéket mérő csík színe elárulja, milyen is az éppen aktuális értékünk. Használat előtt mindenképpen érdemes elolvasni a használati útmutatót, ugyanis ebben minden szükséges információt megtalálhatunk a méréssel kapcsolatban – mikor végezzük, mikor ne (menstruáció ideje alatt például semmiképpen) és pontosan hogyan.

A hüvely normál ph-értéke 3,8 és 4,5 közötti tartományba esikForrás: Shutterstock
Így vigyázz rá
A normál hüvelyflóra sok mindentől felborulhat: antibiotikum kúra miatt, a túlzásba vitt intim higiénia is lehet az oka, de a túl gyakori irrigálás, vagy az intim higiéniás készítmények túlzásba vitt használata miatt is előfordulhat. A hüvelyflóra megőrzésében segít a gondos, rendszeres tisztálkodás, illetve kerülendők a műszálas, szoros fehérneműk. A hüvelyi irrigálást legjobb csak orvosi utasításra végezni, mert egyébként inkább káros, mint hasznos.

 

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Amennyiben a normálistól eltérő értéket tapasztalunk, vagy úgy látjuk, hogy megváltozott a hüvelyváladékunk minősége – fehéressé, vagy sárgássá vált, esetleg darabos lett, illetve, ha viszkető, csípő, égő érzést is tapasztalunk – keressük fel a nőgyógyászunkat. A hüvelyi pH-érték lúgos irányba tolódása fertőzések kialakulására hajlamosít, a vetélés és koraszülés kockázatát is emelheti. A hüvely enyhén savas közegét helyreállítani nem könnyű, habár számos készítmény kapható erre a célra recept nélkül a patikákban. Érdemes komolyan venni mindenféle elváltozást és megfelelő szakemberrel konzultálni az ügyben.