A pilonidiális ciszta már az üléstől kialakulhat: nem veszélytelen

Forrás: Shutterstock -
veszély műtét ciszta ülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pilonidiális ciszta jellemzően a férfiak betegsége, ami a felesleges kilókkal és erősebb testszőrzettel rendelkezők, illetve ülő életmódot folytatók körében fordul gyakrabban elő, sajnos elég kellemetlen helyen, a farpofák találkozásánál. Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, hogy milyen kezelési formák érhetők el, és milyen tünetek esetén érdemes azonnal szakorvoshoz fordulnunk.

Mit kell tudni a pilonidiális cisztákról?

A betegségre először a II. világháború idején figyeltek fel, főleg a dzsipvezetők körében alakult ki. A ciszta

az avatatlan szemek számára egy csúnya, gennyes pattanásra emlékeztet,

ami a betegek hátának alsó részén, a farokcsontnál, a két farpofa találkozásánál alakul ki. Egyes esetekben a cisztának egy vagy több kivezető nyílása van, ilyenkor apró váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Más estekben a ciszta zárt, mert a vastag bőrön keresztül a genny nem képes kitörni, inkább a környező laza fartájéki zsírt beolvasztva terjeszkedik, ami tályog kialakulásához vezethet.

A ciszták leggyakrabban a 15 és 35 év közöttieket érintik, és a férfiak körében gyakoribbak.

A pilonidiális ciszta leggyakrabban a 15 és 35 év közöttieket érinti, és a férfiak körében gyakoribb Forrás: Shutterstock

Azoknál, akik többet izzadnak, sűrűbb a szőrzetük, esetleg rendszeresen, rosszul szellőző ruházatot viselnek, nagyobb az esélye a ciszta megjelenésének.

A hormonális változások is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, emiatt a fiatal felnőtteknél is gyakori ez az elváltozás.

Az ülő életmód vagy helyi trauma miatt a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, a bőr alatti zsírban, a mélyben növekednek. Emellett a szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék a kitörni képtelen szőrzettel együtt a mélyben, a bőr alatt csomót képez.


Miért alakul ki a betegség?

A ciszták kialakulásában közrejátszik a hát alsó részére nehezedő fokozott nyomás és a gyakori súrlódás, például abban az esetben, ha valaki sokat ül egy bizonyos pozícióban. Ezzel is magyarázható, hogy a betegség elterjedt a sofőrök körében. A kellemetlen dudor megjelenhet egy károsodott vagy egy benőtt új szőrszál miatt is.


Mikor van szükség a műtétre?

A zárt ciszták miatt kialakuló,

tályoggal jelentkező betegség esetén sürgős műtétre van szükség.

A kellemetlen dudor megjelenhet egy károsodott vagy egy benőtt új szőrszál miatt is Forrás: Shutterstock

A szakember különböző módszerekkel felnyithatja, leszívhatja a cisztát. A beavatkozás után

a gyógyulás hosszadalmas lehet, 4–6 hétig is elhúzódhat,

és a leggyakoribb szövődmény, hogy a ciszta újból megtelhet gennyel és a beavatkozást meg kell ismételni. A sebet a következő hetekben nyitva kezelik, amíg a gyulladás vissza nem húzódik és a seb ki nem tisztul. Dr. Sipos Péter hangsúlyozza, hogy ennek a megelőzésére később, ha már nincs gyulladásban a terület, a bőr alatti tasak kimetszését szokás javasolni.

A tályog gyógyulását követően, vagy amennyiben a páciens még az aktív gyulladást megelőzően fordult szakorvoshoz, az érintett bőrfelület kezelésére több műtéti eljárás is ismert, a vákuumos sebkezeléstől a lézeres ellátásig. A műtétek jellemzően altatásban történnek, hogy a páciensek számára a beavatkozás a lehető legminimálisabb fájdalommal járjon. Kis elváltozás esetén akár a helyi érzéstelenítés is elegendő lehet.

15 éves lett Leticia Calderon Down-szindrómás kisfiahttp://www.life.hu/drlife/20190221-15-eves-lett-leticia-calderon-down-szindromas-kisfia.htmlLeticia Calderon egy csodás bejegyzést tett közzé Down-szindrómás fia 15. születésnapja alkalmából. Dr. Life--Kellemetlen tüneteket okozhatnak testünkben a gócokhttp://www.life.hu/drlife/20190221-kellemetlen-tuneteket-okozhatnak-testunkben-a-gocok.htmlRégóta nem érzed jól magad a bőrödben? Lehet, hogy a kellemetlen tüneteket a testedben lévő gócok okozzák. Dr. Life--A szaglás szerepe az életmentésbenhttp://www.life.hu/drlife/20190220-az-orr-es-szaglas-szerepe-az-eletmentesben.htmlAz öt érzékszervünk közül nem a szaglást gondolnánk a legfontosabbnak, hiszen a legtöbb ember sokkal inkább hagyatkozik a hallására és a látására. Pedig az orrunknak nagyon is fontos szerepe van! Az érzelmek, a szexualitás és a kommunikáció terén betöltött funkcióján túl akár még életet is menthet: segíthet a lakástűz, a gázszivárgás vagy a romlott étel felismerésében. Dr. LifeOrigoHíres történelmi alakok és zsenik, akik különös betegségekben szenvedtekhttp://www.life.hu/drlife/20190219-hires-emberek-es-zsenik-akik-kulonos-betegsegekben-szenvedtek.htmlEgy krónikus betegség, legyen az testi vagy pszichés eredetű, bárki életét képes megkeseríteni. Ez alól pedig a múlt hírességei sem voltak kivételek, hiába a sok pénz, az ismertség, múltunk nagyjai is kénytelenek voltak szembenézni a rájuk nehezedő teherrel. Dr. LifeOrigoSzabó György, a bükki füvesember szerint gyógynövényekkel is segíthetjük a fogantatásthttp://www.life.hu/drlife/20190220-szabo-gyorgy-a-bukki-fuvesember-szerint-gyogynovenyekkel-is-segithetjuk-a-fogantatast.htmlSzámos problémára jelenthetnek gyógymódot a gyógynövények, ezeket igyekszik másokkal is megismertetni Szabó Gyuri bácsi, azaz a bükki füvesember. Most azoknak adott tanácsot, akik gyermekvállalás előtt állnak. Dr. LifeOrigoHíres professzor rontotta el Fodor Zsóka műtétjét: csak még rekedtebb lett a hangjahttp://www.life.hu/drlife/20190220-hires-professzor-rontotta-el-fodor-zsoka-mutetjet-csak-meg-rekedtebb-lett-a-hangja.htmlFodor Zsóka évekkel ezelőtt fordult szakemberhez, aki hibát véthetett műtét közben, emiatt a színésznő hangja még rekedtebb lett. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.