Kétféle ember van: aki könnyebben vizesedik, és aki nem. Utóbbiak nem is sejtik, hogy mekkora szerencséjük van azzal, hogy kevésbé hajlamos a szervezetük a vízvisszatartásra. A kevésbé szerencsések tudják, mennyire megkeserítheti ez a jelenség a hétköznapokat. Nézzük meg ezt a problémát közelebbről.

Mit nevezünk vizesedésnek, ödémának? 

A vízvisszatartás, más néven ödémásodás rendkívül kellemetlen tünetekkel járó betegség. De miről van szó pontosan? Arról, hogy a kötőszövetekben, a sejtek között felgyülemlik a folyadék, amely nem képes távozni a szervezetből, például a vizelettel. Ilyenkor az adott testrész – leggyakrabban a végtagok, az ujjak, a lábujjak, a boka – akár a többszörösére is feldagadhat.

A vízvisszatartás esetén a leggyakrabban az ujjak, a lábujjak vagy a boka akár a többszörösére is feldagadhatForrás: Shutterstock

Mi okozhatja a bajt? 

Menzesz és PMS. A szervezet folyadék-visszatartását számos dolog okozhatja, többek között hormonális változások – például a menzesz ideje alatt, vagy az azt megelőző időszakban, a premenstruációs szindróma tüneteként is jelentkezhet. Ilyenkor 7-10 nappal a menzesz előtt többféle tünettel – fejfájással, alhasi fájdalmakkal, puffadással, ingerlékenységgel – egyidejűleg jelentkezhet.
Ezt tehetjük ellene: Bármennyire furcsán hangzik, ilyenkor is fogyasszunk sok vizet, és végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást! Mivel a magas só- és cukortartalmú ételek vizet kötnek meg, így ezekben a napokban fokozottabban kerüljük ezek fogyasztását! Bizonyos zöldségek és gyümölcsök, például a petrezselyem, a zeller, az áfonya vagy a káposztafélék természetes vízhajtóként működnek, éppen ezért az ödéma csökkentésére érdemes ezeket beilleszteni az étrendünkbe.

Vese-, szív- vagy pajzsmirigyproblémák. A vesék, illetve a szív károsodása sokáig tünetmentes, és az elsőként jelentkező tünetek sem feltétlenül utalnak egyértelműen ezekre a betegségekre. Mindenestre gyanakodjunk akkor, ha a következőket tapasztaljuk: gyengeségérzet, alvászavar, fejfájás, magas vérnyomás, bőrszárazság, bokák és lábak vizesedése, reggelre a szem környékének bedagadása. Pajzsmirigy-alulműködés esetén szintén tünetként jelentkezhet a lábak dagadása, vizesedése.
Ezt tehetjük ellene: Minden esetben forduljunk orvoshoz, aki a diagnózis felállítása után megfelelő gyógyszeres kezelést fog javasolni.

Többek között a szem környékének bedagadása esetén gyanakodhatunk a vesék, illetve a szív károsodásáraForrás: Shutterstock

Terhesség idején. Várandósság idején megemelkedik a szervezetünkben a folyadék mennyisége, illetve a méh növekedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a medence visszereire. Ettől a végtagok felől a szív irányába lelassul a véráramlás, ami ödémát okoz, főként az alsó végtagokban. A terhesség utolsó trimeszterében az arc és a kéz is egyre többször dagad, de szerencsére a kisbaba érkezésével ezek a tünetek hamarosan eltűnnek.
Ezt tehetjük ellene: Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, lehetőség szerint ne álljunk sokat egy helyben, többször polcoljuk fel a lábunkat, csökkentsük a sóbevitelt, viseljünk kényelmes, lenge ruhákat.