Tudtad? A lelki okok is okozhatnak hüvelyszárazságot

Forrás: Shutterstock -
intim2020 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyszárazság és az ezzel összefüggő fájdalmas szexuális aktus, vagy az emiatt visszatérő vaginális fertőzések rengeteg nő életét keserítik meg. A problémának számos oka van, de fontos tudni, hogy a tünetek mögött lelki okok is állhatnak.

Arra, hogy a hüvelyszárazság hátterében pszichés tényező áll, akkor kell leginkább gondolni, ha a probléma fizikális vagy hormonális eredetének lehetőségét az orvos kizárta. Ha ez megtörtént, érdemes átgondolni, mi lehet a bajok forrása. Lehet ez például párkapcsolati probléma, a szexuális érdeklődés hiánya, a tabuként kezelt szexualitás, esetleg korábbi trauma, például szexuális zaklatás vagy nemi erőszak.

A hüvelyszárazság forrása lehet akár szexuális zaklatás okozta pszichés probléma Forrás: Shutterstock

A pszichés okokból eredő hüvelyszárazság miatt a nő gyakran egyáltalán nem kívánja a szexuális együttlétet. Tudni kell, a lélek akkor is hat a testre, ha mi nem vagyunk őszinték önmagunkhoz, és olyasmire akarjuk rávenni, amit nem tud a lelkünkkel összhangban teljesíteni. Ez egyébként sokszor nem tudatosul, a tünet hívja fel rá a figyelmet, tulajdonképpen még hálásak is lehetünk érte, hiszen segít rávilágítani a kapcsolatunk vagy a szexualitáshoz való hozzáállásunk problémáira, és még időben igénybe vehetünk szakszerű – például pszichológusi – segítséget.

Tudtad, hogy a tartós, vagy intenzív stressz is okozhat hüvelyszárazságot?

A női hormonrendszer gyorsan reagál a feszültségre és szorongásra. Az ösztrogénhormon szintje a stresszes időszakokban jelentősen csökkenhet, ez pedig hüvelyszárazság kialakulásához vezethet.

A hüvelyszárazság miatt a behatolás során jelentkező fájdalmat, még ha lelki okai is vannak, síkosító gél használatával enyhíteni lehet ugyan, de a medencefenék izomzata ettől még nem lazul el, az alapvető kiváltó ok, a szorongás sem enyhül, az orgazmuskészség nem alakul ki, tehát az együttlét valószínűleg nem lesz örömteli és élvezetes. Így a legcélravezetőbb, hogy a krémek, gélek használata mellett kezdjünk el lelki szinten is dolgozni a problémán, hogy az megoldódjon.

A hüvelyszárazság miatt a behatolás fájdalmas lehet, ezért együttlét valószínűleg nem lesz örömteli és élvezetes Forrás: Shutterstock

Mi is az a hüvelyszárazság?

Hüvelyszárazság esetén csökken a hüvely váladéktermelése, a nem kellően hidratált hüvelyhám érzékennyé válik, ami égő, feszülő érzést és irritációt okoz. Nemcsak a szexuális életben okozhat problémát, hanem a mindennapokban is állandó, kellemetlen diszkomfortérzéssel jár. Tartós hüvelyszárazság esetén bakteriális eredetű hüvelyfertőzés alakulhat ki, de akár vizelési panasz, hólyaghurut, véres vizelet is előfordulhat.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.