Korona vagy mezei allergia?

Forrás: Shutterstock -
járvány allergia COVID-19 allergiaszezon szénanátha egészség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a tavasz, itt az allergia. Ugyanakkor itt van a koronavírus is. Köhögés, tüsszögés, orrfolyás, de vajon mikor lehet a tüneteket a COVID-19 számlájára írni és mikor egy mezei szénanátháéra?

Már egyetlen köhintés elég a boltban és mindenki fedezékben vonul, ha maszkot és kesztyűt visel a köhögő, akkor még gyanúsabb... Pedig nem kell azonnal koronavírust hallucinálni, még akkor sem, ha jobb félni, mint megijedni és igen, a boltban inkább viseljen mindenki maszkot és kesztyűt.

A köhögést, orrfolyást, tüsszögést ugyanis a tavaszi allergia is okozhatja,

nem csak a COVID-19. Hogyan lehet megkülönböztetni őket? A Semmelweis Egyetem közleménye alapján ezekre kell figyelni.

Nem kell azonnal koronavírust hallucinálni, a köhögést, orrfolyást, tüsszögést ugyanis a tavaszi allergia is okozhatja Forrás: Shutterstock

Csak allergia vagy annál több is?


Az allergia a legtöbb érintett esetében szénanátha formájában jelenik meg, s mivel általában a virágpor a kellemetlen tünetek kiváltója, így kora tavasztól egészen késő őszig gyötörheti az arra érzékenyeket. A tüneteket jól ismerik az évek óta allergiától szenvedők, de akinél most jelentkeznek először a panaszok, azok bizony összekeverhetik akár a koronavírussal is, mivel

mindkettő a légutakat érinti és az egyik legfőbb közös jellemzőjük a köhögés.

Ám míg az allergiához olyan kísérők is társulnak, mint tüsszögés, orr- torok- és szemviszketés, bedugult orr, addig a koronavírusnál ezek közül egyik sem vezető panasz. A COVID-19fertőzésre a köhögés mellett sokkal inkább jellemző a hőemelkedés vagy láz valamint a hirtelen íz- és szagvesztés. Ez utóbbi az allergia kapcsán is kialakulhat, de nem váratlanul és nem teljes mértékben, azaz legtöbbször a szénanátha esetében nem szűnik meg, csak csökken a szagok és ízek érzékelése.

A COVID-19 fertőzésre a köhögés mellett sokkal inkább jellemző a hőemelkedés vagy láz Forrás: Shutterstock

Mit tehetünk otthon?


Az orvosi rendelőket mindenki igyekszik kerülni mostanság, ráadásul a járványügyi helyzet miatt az allergiaszűrések is szünetelnek, de akkor mit lehet csinálni? Az allergia tüneteit észlelve

nyugodtan lehet alkalmazni a vény nélkül kapható allergiakészítményeket,

ezek hatása ugyanis már néhány nap után érezhető, s így hamar kiderülhet, hogy csak ez okozza a panaszokat vagy valami egyéb betegségre is gondolni kell. Aki már ismert túlérzékenységben szenved és vényköteles gyógyszert szokott felírni neki az orvos, annak sem kell tartania attól, hogy miképp kapja meg a receptet, mert személyes találkozás nélkül, e-recept formában is felírhatja a háziorvos a készítményt, amelyet bármelyik gyógyszertárban ki lehet váltani. Pánikra tehát semmi ok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.