Tökéletes bodzaszörp házilag - Recept

Forrás: Shutterstock -
bodzaszörp recept egészség bodza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a május és vele együtt a bodzaszezon. Ez a mennyei illatú virág nem csupán fenséges szörpként fogyasztva, hanem rendkívül egészséges is. Íme a recept, melyet minden nagymama féltve őriz a kredenc mélyén.

Nem véletlen, hogy a Harry Potterben szereplő leghatalmasabb varázspálca is bodzafából készült, hiszen a bodza nem csak finom és illatos, a szervezetünkre is meglehetősen pozitív hatást gyakorol. Amellett, hogy

köztudottan erősíti az immunrendszert, ősidők óta számtalan problémára alkalmazzák sikeresen a népi gyógyászatban.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a bodza kivonat hatékony kezelés az influenza ellen, leggyakrabban az orrfolyás és torokfájás tüneteinek a kezelésére használják, valamint segít csökkenteni a lázat, izomfájdalmakat és az influenza más tüneteit. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását pedig már az indiánok is alkalmazták. Továbbá a bodza C- vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitamin, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak.

Forrás: Shutterstock

Fontos azonban, hogy a bodzavirágot megfelelő helyről szedjük!

A közutak melletti bokrok szennyezettek lehetnek, ezért mindenképp a forgalomtól távol szedjük a virágokat.

Csak a teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjük le. Ha összegyűlt legalább egy kosárnyi virág, akkor el is kezdhetjük a bodzaszörp készítését!

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

Édesanyám receptje alapján:

  1. 25-35 db bodzavirág
  2. 3 db citrom
  3. 5 liter víz
  4. 2,5-3 kg kristálycukor
  5. 20-30 gramm citromsav

Elkészítés

A bodzavirágokat tegyük egy 5 literes edénybe, majd öntsük rá a vizet. A citromokat vékonyan felkarikázzuk, és ezt is az edénybe tesszük ázni. Lefedjük egy konyharuhával az edényt, vagy lezárjuk a befőttesüveget, a citromot és a bodzát minimum egy teljes napon át ázni hagyjuk, s közben néha-néha megkeverjük. Ezután a vizet alaposan átszűrjük, majd a kristálycukorral közepes lángon minimum 20 percig forraljuk és kevergetjük. Miután levettük a tűzhelyről az edényt, a meleg bodzaszörphöz hozzáadjuk a citromsavat. A kész szörpöt melegen üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban – tehát takarók, törölközők között – hagyjuk lassan, fokozatosan kihűlni.

Ízlés szerint mentes vagy savas vízzel higítjuk, ha pedig a tökéletességre törekszünk, rakjunk a pohárba egy citromkarikát és egy kevés mentalevelet.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.