Az anyává válás első időszakában a lehangoltság nagyon gyakori a kismamák körében, amely köszönhető az új élethelyzetnek, a szülést övező stressznek valamint a hormonszint ingadozásának is. Az érzelmi skála igen széles ebben az életszakaszban: a földöntúli boldogságtól kezdve a halálvágyig terjedhet, s nagyon nehéz meghatározni, hogy mikor válnak veszélyesé ezek az érzelmek mind a baba, mind pedig a mama számára.

A gyermekágyi melankólia, bár teljesen normális jelenség, bizonyos esetekben túllép azon a ponton, amit az anyuka vagy a család házi praktikákkal is tud orvosolni. A szülést követő hangulatváltozások legenyhébb formája a baby blues, ezt követi a szülés utáni depresszió, végül pedig a postpartum pszichozis (PPP). Baby blues esetén jól bevethető néhány kedélyjavító trükk, ám a szülés utáni depresszió és főleg a postpartum pszichozis (PPP) kezelése már orvosi segítséget igényel. De mikor haladja meg a szülés utáni szomorúság a baby blues fogalmát és mikor csap át depresszióba.

A szülést követő hangulatváltozások legenyhébb formája a baby bluesForrás: Shutterstock


A szülés utáni depresszió tüneteiA baby blues jellemzően a szülést követő napokban jelentkezik és általában néhány hétig tart, a depresszió azonban később indul és akár hónapokig is szenvedhet tőle az édesanya. Legfőbb jellemzői a szomorúság, állandó síráskényszer, alvási nehézségek, étvágytalanság, idegesség, koncentrációzavar és közöny.
A gyermekágyi depresszióban szenvedő anyukák súlyosabb esetekben képtelenek gondoskodni akár a babáról, akár saját magukról, nem tudnak örülni a gyermeküknek, ettől pedig sokszor határtalan lelkifurdalás gyötri őket, így az sem meglepő, hogy ilyen esetekben felmerül az öngyilkosság gondolata vagy az őrülettől való félelem is.

A szülés utáni depresszió sokkal komolyabb, mint a baby blues, a megélt érzések erőteljesebbek, szélsőségesebbek, tovább tartanak, és ami a legfontosabb, nem múlnak el maguktól. A gyermekágyas szomorúság ezen fajtájának leküzdéséhez mindenképpen szakember segítségére van szükség.

A szülés utáni depresszió jellemzői a szomorúság, állandó síráskényszer, alvási nehézségek, étvágytalanság, idegesség, koncentrációzavar és közönyForrás: Shutterstock

             
Megelőzés és kezelésA friss anyukák körében tapasztalható komolyabb hangulatzavarokra biztos megelőzési módszer nem létezik, hiszen sok függ az adott kismama szociális helyzetétől, családjától, személyiségétől, ám leginkább a hormonoktól, amelyeket nem lehet jó tanácsokkal vagy egyszerű praktikákkal befolyásolni. Mégis elmondható, hogy sokat tehet az édesanya, ha a várandósság ideje alatt mentálisan is felkészül a gyermek érkezésére és valós képet alakít ki magának a szülésről valamint az azt követő időszakról. Ebben nagy segítségére lehetnek a család idősebb nőtagjai vagy a már gyermekkel rendelkező, bizalmas barátnők, akikkel érdemes beszélni a kisgyermekes lét árnyoldalairól is. Szintén segíthet az elveszettség érzését csökkenteni, ha valaki tudja támogatni a friss anyukát a napi feladatok ellátásában, hogy minél többet pihenhessen a gyermekágyas időszak alatt.

Ha a depresszió mégis eluralkodik az anyán, ne féljen segítséget kérni, mert manapság már nem tabu ez a fajta betegség,s akárcsak más esetekben, a képzett szakember itt is képes enyhíteni a problémán. Az orvos felírhat kedélyjavítót – ami mellett lehet szoptatni -, illetve egyéni és/vagy családterápiát is javasolhat a bajok mérséklésére és megoldására.

A szülés utáni depresszió nem hóbort vagy kényeskedés, hanem valódi betegség, amire érdemes figyelni, hogy a komolyabb problémáknak és az évekig elhúzódó, egész családra kiható rossz közérzetnek elejét lehessen venni.