Ételek, amelyekkel megelőzheted a vashiányt

Forrás: Shutterstock -
maltofer2020 vaspótlás vashiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vashiány manapság szinte népbetegségnek számít, a nem megfelelő táplálkozásból és az egészségtelen életmódból adódóan a lakosság felét-harmadát érinti. Vannak, akik speciális étrendjük vagy diétájuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, ők jól hasznosuló vaskészítménnyel tarthatják optimális szinten szervezetük vastartalmát. Azt azonban fontos tudni, melyek azok az ételek, amelyek segítik a megfelelő vasbevitelt.

Szervezetünk működésében vasnak létfontosságú szerepe van. Egyrészt a vörösvértestek fontos alkotóeleme, az oxigén sejtekbe való eljutását segíti. Ezen kívül számos enzim alkotóeleme, így a szervezet energiatermelő folyamataihoz is nélkülözhetetlen. Ezért is lényeges, hogy megfelelő mennyiségű – ne túl sok, és ne túl kevés – vasat vigyünk be a szervezetünkbe, anélkül ugyanis alapvető életfunkcióink is romolhatnak.

Nézzük, melyek azok a magas vastartalmú ételek, amelyekből a táplálkozási stílusodnak megfelelően mindenképpen kell fogyasztanod!

Máj, kagyló, tojás


A vasban leggazdagabb étel a máj, ráadásul a vasat a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában tartalmazza. 100 grammjában 30 mg vas található. Ha nem szereted a májat, bátran választhatod a tenger gyümölcseit is. Közülük a kagyló a leggazdagabb vasban. Jó választás lehet a tejtermék és a tojás is, ez utóbbinak 100 grammjában 1,4 mg vas található.

A vasban leggazdagabb étel a máj Forrás: Shutterstock


Ha vegetáriánus, esetleg vegán vagy, akkor azonban más opció után kell nézned! Bár nálad könnyebben kialakulhat vashiány, de ha odafigyelsz, bőven találsz olyan növényi eredetű tápanyagot, amelyből a szervezeted vashoz juthat. Igaz, a növényi eredetű élelmiszerekből rosszabbul szívódik fel a vas, ezen valamelyest javíthatunk magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztásával, de akár táplálékkiegészítőkkel is pótolhatod a vasat.

Búzapehely


A búzapehely és a zabpehely például magas vastartalmúak, az előbbi 100 grammjában 16 mg, az utóbbiban 4,6 mg található.

Magvak


A magok közül a tökmag magas vastartalommal rendelkezik: ha naponta egy maréknyit elfogyasztasz belőle, szinte már be is vitted a megfelelő mennyiséget. Jó választás még a vaspótláshoz a szezámmag, a pisztácia és a lenmag is.

Hüvelyesek


Ha nem fogyasztasz állati eredetű élelmiszereket, akkor érdemes minél több hüvelyest beiktatnod az étrendedbe. Amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, a vastartalmuk is említésre méltó.

A hüvelyeseknek is magas a vastartalmuk Forrás: Shutterstock

Gyümölcsök


Vastartalom tekintetében a gyümölcsök közül az aszalt szilvát, a mazsolát, az őszi- és kajszibarackot, valamint a fekete ribizlit érdemes említeni. Ezek ráadásul kiváló antioxidánsok, így mindenképpen egészséges a fogyasztásuk.


Ha a vasellátottságunk nem megfelelő, annak nem mindig a táplálkozásunk az oka, de az tény, hogy a kiegyensúlyozott étkezéssel segíthetjük elő a legjobban a szükséges napi vasbevitelt. A vegetáriánusok, vegánok és diétázók mellett az elhízottak és sportolók is veszélyeztetettek a vashiány szempontjából, így nekik az átlagosnál több vasat kell fogyasztaniuk. Azt is tudnod kell, hogy bizonyos multivitaminokból, amelyek kalciumot és magnéziumot is tartalmaznak, nehezebben szívódik fel a vas.
Ha valamely okból vashiányban szenvedsz, a táplálkozásodra való odafigyelés mellett keress jól hasznosuló vasat elegendő mennyiségben tartalmazó, biztonságos, gyógyszerminőségű vaspótlót, amelyből éppen annyi vas szívódik fel, amennyire a testednek szüksége van. Az optimális vasellátottság azért is lényeges, mert a túl sok vas ugyanolyan veszélyes lehet, mint annak hiánya.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.