Koronavírus: igazi áttörést hozhat a gyógyszer, ami meggátolja a vírus terjedését

Forrás: Gerd Altmann/Pixabay -
megoldás gyógyszer COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A molnupiravir névű antivirális gyógyszer egy friss kutatás szerint óriási áttörést hozhat a COVID-19 elleni harcban.

Csak a koronavírus elleni vakcina vethet véget a járványnak, de amíg a tömeges oltás nem áll rendelkezésre, fontos lenne megállítani a terjedését. Ebben lehet fontos szerepe az új MK-4482 / EIDD-2801 vagy más néven molnupiravir nevű vírusellenes gyógyszernek, amely mindössze 24 óra alatt teljesen elnyomja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését - derült ki a Georgia Állami Egyetem Biomedicina Tudományok Intézetének tanulmányából, melyről a greeenwichtime.com számolt be.

"Ez az első olyan szájon át bevehető gyógyszer, ami gyorsan blokkolja a SARS-CoV-2 terjedését, tehát igazi áttörést hozhat"

- magyarázták a kutatók a Nature Microbiology című folyóiratban megjelent publikációban.

A vírusellenes gyógyszert az atlantai Emory Egyetemen fejlesztette ki a Drug Innovation Ventures at Emory gyógyszerinnovációs vállalat (DRIVE). A molnupiravir eredetileg az influenza kezelésére készült, pontosabban arra, hogy megakadályozza az influenzavírus replikációját azáltal, hogy hibákat okoz a vírus RNS-ében -írja a hazipatika.com.

A kutatók úgy vélik, a gyógyszer a fertőző embereknél akár 24 órán belül blokkolhatja a vírusterjesztést. Mint említettük, ez egy szájon át bevehető hatóanyag, melyet afertőzéskorai szakaszában el lehet kezdeni szedni, mégpedig az alábbi hármas potenciális előny érdekében:

  • meggátolja a fertőzés súlyos COVID-19megbetegedéssé alakulását,
  • lerövidíti a fertőző fázist, ezzel is enyhítve a páciensek elszigeteltségéből adódó érzelmi és társadalmi-gazdasági következményeit,
  • gyorsan megfékezi a lokális járványgócok kialakulását.

A gyógyszer még nem került forgalomba, jelenleg ugyanis még csak a klinikai vizsgálatok II/III. fázisában jár.

Pozitív fejlemémnyeket hozott a gyógyszer eddigi alkalmazása - illusztráció Forrás: Gerd Altmann/Pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.