A 4 legveszélyesebb tévhit a koronavírus elleni oltással kapcsolatban

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 tévhit oltás magazin koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben már világszerte elkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, továbbra is sok álinformáció és tévhit kering a vakcinával kapcsolatban. Jöttünk, hogy ezekkel leszámoljunk!

Az összeesküvés-elméletek mellett sokan nem bíznak az oltóanyagban, hiszen új, hiszen egy újfajta vírus ellen lett kifejlesztve, kevés tudományos forrás áll a hétköznapi ember rendelkezésére róla. A Men's Health szakértőket szembesített a négy leggyakoribb és egyben legveszélyesebb COVID-19 vakcinával kapcsolatos tévhittel, ők pedig reagáltak.

1. Tévhit: „A koronavírus elleni oltással megfertőznek a vírussal, és covidos leszek."

A COVID-19 elleni vakcinák egyike se tartalmaz élő vírust, így az oltás következtében senki sem lesz fertőzött.

  • Az első generációs vakcinák – mint a kínai Sinopharm és Sinovac gyógyszergyártók oltóanyagai – az elölt koronavíruson alapszanak: lényegében az inaktív vírusrészecskék érik el, hogy az immunrendszer antitesteket termeljen.
  • A második generációs vakcinák – például a Szputnyik V – a szervezetbe a vírus egy fehérjetöredékét, úgynevezett ártalmatlan hordozóvírussal bejuttatva késztetik az immunrendszert az antitestek előállítására. A készülő magyar oltóanyag is ilyen elven fog működni.
  • A harmadik generációs, másnéven génbázisú vakcinák – ilyen a Pfizer-BioNTech és a Moderna – a szervezettel állíttatják elő azt a vírusfehérjét, ami az immunrendszert antitestek előállítására ösztönzi, így nyújtva a vírus ellen védelmet.
A COVID-19 elleni vakcinák egyike se tartalmaz élő vírust, így az oltás következtében senki sem lesz fertőzött Forrás: Shutterstock

Mindhárom folyamat során fontos kiemelni, hogy nem kerül a szervezetbe élő vagy legyengített vírus, tehát egyik oltás sem eredményezhet koronavírus-fertőzést.

A folyamat járhat ugyan különböző tünetekkel, mint például a hőemelkedés vagy láz, de ez nem fertőzöttséget jelez, hanem az immunrendszer válaszát.

2. Tévhit: „Nem fog használni az oltás – ezért nem is kell -, ha már átestem a koronavírus-fertőzésen."

A vírusfertőzéses betegségek után testünkben olyan antitestek alakulnak ki, melyek képesek felvenni a harcot a vírus jövőbeli támadásával szemben. Ezt természetes immunitásnak nevezzük. Szakértők szerint azonban nem szabad erre a természetes immunitásra hivatkozni a koronavírus esetén, mivel több példa is mutatja, hogy előfordul az újbóli megfertőződés, hiszen a COVID-19-nek több törzse is ismert.

3. Tévhit: „Az influenza elleni oltás véd a koronavírussal szemben is."

Bár a két betegségnek hasonló tünetei vannak, különböző vírusokról van szó, és nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná azt az állítást, hogy az influenza elleni oltás védelmet nyújt a COVID-19 ellen. Lehetséges azonban egyszerre elkapni a két betegséget, ami óriási megterhelést okozna a szervezet számára.

Nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná azt az állítást, hogy az influenza elleni oltás védelmet nyújt a COVID-19 ellen Forrás: Shutterstock

4. Tévhit: „A COVID-19 elleni vakcina kifejlesztését túlzottan siettették, ezért nem biztonságos."

A gyógyszergyárak jelentős mennyiségű anyagi és humán erőforrást mozgósítottak a COVID-19 elleni oltóanyag időben történő kifejlesztésére. A világméretű járvány rendkívüli körülményei lehetővé tették a finanszírozás megnövelését, valamint a korábbi oltások esetén nem látott erőfeszítéseket tapasztalhattunk: átlagosan évekbe telik egy vakcina kifejlesztése és legyártása, ami most kevesebb, mint egy év alatt sikerült.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az előírt protokollt megkerülték volna a gyógyszergyártók. Független vizsgálatok és klinikai tesztek is megelőzték a piacra kerülést.

Szakértői források: Robert Hawkes professzor, a Florida Gulf Coast Egyetem egyik igazgatója, Dr. Stephen Hahn, CDC

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.