Sápadtság is jelezheti, hogy ebből a nyomelemből többet kellene fogyasztanod

Forrás: Shutterstock -
vashiány sápadtság maltofer2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sápadt vagy, folyton fáradtnak érzed magad és nem tudsz koncentrálni? Ha ez mind igaz rád, akkor valószínűleg vashiányban szenvedsz.

Miért fontos a vas?

A test működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem a vas. Fontos szerepet játszik a vérképzésben, biztosítja az izmok oxigénellátását, hozzájárul a sejtek energiatermelő folyamataihoz és az idegrendszer normális működéséhez. A vashiány gyakori probléma a nőknél a menstruáció miatt, illetve terhesség alatt, ám nem egyszerű felismerni, mert a tünetek nem specifikusak.
Ha sápadtság, fáradékonyság, levertség, fejfájás, szédülés, hajhullás jelentkezik, a tünetek általánossága miatt kevesen gondolnak a vashiányra. Pedig ha nem történik meg időben a vaspótlás, akkor idővel vashiányos vérszegénység alakulhat ki: ekkor a szervezet már nem rendelkezik elegendő vörösvértesttel. Az előbb említett tünetek mellett ilyenkor már afták és gyulladások jelenthetnek meg a nyelven és a szájüregben, szapora szívdobogásunk lehet, olyan furcsa dolgokat kívánhatunk meg, mint a jég, a keményítő vagy a homok, és nyugtalan láb szindróma is jelentkezhet. A vashiányos vérszegénység súlyos betegség, és ha nem kezelik, a szervezet összeomlik.

Ha sápadt vagy, folyton fáradtnak érzed magad és nem tudsz koncentrálni, akkor valószínűleg vashiányban szenvedsz Forrás: Shutterstock

A vas pótlása

Normál esetben az elfogyasztott ételekkel elegendő vashoz jut az emberi test. Az élelmiszerekben a vas eltérő formákban van jelen, melyek különböző hatásfokkal szívódnak fel. A szervezet számára a legkönnyebben az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas hasznosítható, a növényi eredetűből csak kevés szívódik fel. Aki vegetáriánus vagy vegán étrendet folytat, annak mindenképpen vaspótlásra van szüksége. A vas felszívódását nagyban segíti a megfelelő C-vitamin-bevitel.

Ezek az ételek nagy mennyiségű, könnyen felszívódó vasat tartalmaznak:
- vörös húsok és belsőségek, mint például a máj és a velő
- halak és a tenger gyümölcsei
- a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék

Vashiányos állapothoz vezethet a terhesség és a szoptatás is. A kismamák vasszükséglete jelentősen megnövekszik, amit pusztán a táplálkozással már képtelenség biztosítani, ezért a vasat mindenképpen pótolni kell. A vashiányos állapot ugyanis az édesanya és a magzat egészségét is veszélyezteti. Károsan hat a baba idegrendszeri fejlődésére és a koraszülés rizikója is megnő. A vaspótlást a terhesség után, a szoptatási időszak alatt is érdemes folytatni.

Vashiányos állapothoz vezethet a terhesség és a szoptatás is Forrás: Shutterstock

A vashiányt szájon át szedhető vastablettával tudjuk megelőzni, amely a már kialakult vashiányra is megoldást jelent. A szervezet kiürült vasraktárainak feltöltése azonban időigényes, hosszú hónapokig is eltarthat.

Mennyi a szervezet vasszükséglete?

  • A 14 és 18 év közötti fiúknak napi 11 mg, míg a lányoknak 15 mg vasra van szükségük naponta.
  • A menstruáló nők napi vasszükséglete18 mg, míg a felnőtt férfiaké és a menopauzában lévő nőké csupán 8 mg.
  • A várandós nők szervezete viszont naponta 28 milligrammnyi vasat igényel.
  • A dohányzó felnőtteknek, illetve azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, több vasra van szükségük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.