Rusvai Miklós víruskutató vakcina védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érkezik áprilisban hazánkba az egydózisú vakcina, melyet az amerikai Johnson & Johnson cég dobott a piacra. Az Amerikai Gyógyszerügynökség már engedélyezte a vakcinát, így már csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére várnak.

A Johnson & Johnson vakcinából Magyarország 4 360 000 adagot kötött le, mely ugyanennyi ember immunizálására elegendő. A vakcina az eddigi eredmények szerint 90%-os védettséget nyújt. Dr. Rusvai Miklós víruskutató szerint az amerikai cég vakcinája ugyanolyan vektorvakcina, mint az angol és az orosz.

Rusvai Miklós virológus fotó: Talán Csaba

Rusvai Miklós kiemelte, hogy a Johnson & Johnson vakcina ugyanazzal az elvvel működik, egyszerűen arról van szó, hogy ez a cég be merte vállalni azt, hogy egy dózisban szabja meg a vakcina adagját.

Rusvai Miklós pont ezért inkább a Pfizer-BioNTech és a Moderna mRNS vakcinák mellett a kínai inaktivált vírust tartalmazó vakcinát választaná a vektorvakcinákkal szemben. A legtöbb immunológus szerint ugyanis a mutánsokkal szemben a legmagasabb védelmet a kínai Sinopharm vakcina adhatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.