Szlávik János a járványról: szerinte a következő 3-4 hét nagyon nehéz lesz

pszichológus Szlávik János Zacher Gábor koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A KOVIDők Facebook-oldala informatív beszélgetést szervezett a jelenlegi vírushelyzetről. Ezúttal Szlávik János infektológust és Purebl György pszichiátert ültették egy virtuális asztalhoz.

Két nemzetközileg elismert szegedi kutató – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus a koronavírus hatásairól beszélgettek a szakemberekkel. Szlávik János kiemelte, hogy a harmadik hullám súlyosabb, mint az eddigiek és emiatt egyre nő a fiatal betegek száma is. A szakember szerint az elkövetkező 3-4 hét nagyon nehéz lesz, mivel nagyon gyorsan telítődnek a kórházak - írja a Blikk.

Szlávik János továbbá arról is beszélt, hogy lelkileg és mentálisan is nagyon megviseli az embereket ez a vészterhes időszak. A bezártság okozhatja az öngyilkosságok számának növekedését, de a kórházban fekvő betegek is szenvednek a magánytól. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók sem kivételek ebben, őket is megviseli pszichésen a régóta fennálló helyzet.

Szlávik János infektológus főorvos Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Purebl György pszichiáter szerint nagyon fontos lenne most az embereket pszichésen is segíteni, mivel nem meglepő módon a depresszió gyakorisága megháromszorozódott, a szorongásos zavaroké pedig megduplázódott. Nagyon sokan megélik a magányt, a gyászt, a bizonytalanságot és a kétségbeesést, amely depresszióhoz vezethet. Szerinte az egészséges táplálkozás és a mozgás mindenképpen segít pszichésen egészséges maradni, illetve az, ha az ember feltesz magának 4 célzott kérdést, amikor fél, s a válaszok alapján el tudja dönteni, hogy jogos-e a félelme.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.