Ezért vigyél magaddal több fürdőruhát a nyaralásra!

Forrás: Shutterstock -
hüvelyfertőzés hólyaghurut urzinol2021 fürdőruha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vízpartra kell törölköző, napozásra alkalmas fürdőlepedő, naptej, hűtőtáska... és bizony legalább két váltás fürdőruha. Erre pedig nem elsősorban a divat, sokkal inkább az egészséged miatt van szükség. Eláruljuk, miért!

A nyári melegben remek érzés megmártózni a vízben, majd a fürdőzést követően kifeküdni az árnyékba – a bátrabbaknak a napra. Ám, ha nem vigyázol, a gondtalan nyaralást beárnyékolhatja a felfázás réme. Talán újdonság, de nem a hideg víztől kell félned, hanem a vizes fürdőruhádtól!

A nedves bikinialsó ugyanis igencsak kedvez a húgyúti és a hüvelyfertőzések kialakulásának.

Hőség van, ezért azt gondolnád, hamar megszárad rajtad a fürdőruha, de hidd el, ez a rövidke idő is bajok forrása lehet, hiszen a meleg, nedves környezet remek táptalajt kínál a felfázásért felelős baktériumok szaporodásához.

A meleg, nedves környezet remek táptalajt kínál a felfázásért felelős baktériumok szaporodásához Forrás: Shutterstock

A nedves alsó miatt az intim területeken kialakuló páradús, meleg mikroklímában gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok, gombák, és ez könnyen a gondtalan nyaralás végét is jelentheti számodra.

Strandolás után sok nő érez kellemetlenséget odalent, aminek gyakran hüvelyi, illetve húgyúti fertőzés az oka. Holott mindez némi körültekintéssel megelőzhető lehetne, például úgy, hogy több váltás fürdőruhát viszel magaddal a vízpartra.

A felfázás természetesen a férfiakat is érintheti, ám a nők húgycsöve jóval rövidebb, így azon keresztül az elszaporodó kórokozók gyorsabban és könnyebben jutnak fel a hólyagba. A férfiaknak kedveznek a mostanság divatos férfi fürdőalsók is, amelyek nem tapadnak a testhez, így ezek jobban szellőznek és gyorsabban is száradnak.

A felfázás, azaz a hólyaghurut az egyik leggyakoribb fertőzés, amit a strandolás során el lehet kapni.

Tünetei között szerepel a fájdalmas vizelési inger, a szúró, csípő, viszkető érzés vizelés közben, az alhasi fájdalom, sőt, akár a véres vizelet is.

A legtöbb strandon van szabadon használható öltöző, ahol pillanatok alatt átvehetsz egy száraz fürdőruhát. Ha pedig olyan helyen mártóztál meg, ahol nincsenek kabinok, de fontos az intim egészséged, akkor akár a törülköződet magad köré tekerve is el tudsz rejtőzni a kíváncsi tekintetek elől.

A felfázás, azaz a hólyaghurut az egyik leggyakoribb fertőzés, amit strandolás során el lehet kapni Forrás: Shutterstock

A gyerekek is épp úgy ki vannak téve az ilyen jellegű fertőzéseknek, ezért az ő esetükben is érdemes több fürdőruhával készülni, hogy bármikor szárazat adhass rájuk.

A nedves fürdőruhát mindig alaposan csavard ki, – ha van rá lehetőség, öblítsd át tiszta vízzel -, majd tedd egy érintetlen törülközőre, majd a napra száradni. Amennyiben gyakrabban csobbannál a vízben, mintsem a váltás bikinid megszáradna, vigyél magaddal többet a strandra. Az is jó ötlet, ha csupán az alsót váltogatod.

Miután a strandolásnak vége, sose hagyd a nedves fürdőruhákat a törülközőbe csavarva, a legjobb, ha a szállásra visszaérve egyből kimosod, vagy legalább szappanos vízzel átöblíted, és kiteszed száradni.

Akkor sem kell megrémülnöd, ha minden óvintézkedésed ellenére jelentkeznének a felfázásos tünetek, hiszen az időben megkezdett kezeléssel jelentősen lecsökkentheted a kellemetlen napok számát.

Még egy dolgot meg kell említenünk. Ma már több olyan, kifejezetten fürdőzésre alkalmas tampont is lehet kapni a drogériákban, melyek használatával bátran élvezheted a vizet menstruáció alatt is. Azonban ahogyan a nedves bikinitől, ugyanúgy a tampontól is érdemes a mártózást követően azonnal megszabadulnod a mosdóban, és tisztára cserélned azt.

Ne adj esélyt a hüvelyi és a húgyúti fertőzéseknek, élvezd gondtalanul a nyaralást, amihez már két-három váltás fürdőruha is hozzájárulhat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.