Nemcsak a koronavírus-járvány tombol, de nyakunkon az influenzaszezon is. Most kiderült, hogy érdemes beadatni a védőoltásokat.

A tavalyi évben nagyon más volt az influenzaszezon, mint az eddigi években, ugyanis a koronavírus-járvány miatt az emberek minimalizálták a társas érintkezést, és jelentős figyelmet fordítottak a személyes higiéniára. Idén Szlávik János szerint a koronavírus-járvány mellett az influenzaszezon is berobbanhat, így sokaknak érdemes lehet beadatni az influenza elleni védőoltást is. Fontos viszont, hogy az influenza és a koronavírus elleni vakcina beadása között minimum egy hónapnak el kell telnie.

"Minden oltóanyag beadása után a szervezetnek két hétre van szüksége az ahhoz való teljes adaptációhoz, míg a következő két hétnek a regenerációról kell szólnia"

– mondta Dr. Tóth Sándor virológus a Borsnak.

Szlávik János arról beszélt az M1 műsorában, hogy a védőoltások már az ötévesnél idősebb gyermekeknél is jól működnek, és kétéves kortól nyugodt szívvel be lehet oltatni őket. Bár a gyerekek ritkán lesznek súlyos betegek, a vírusfertőzést követően náluk inkább sokszervi gyulladás alakulhat ki.

A koronavírusra a nagyobb gyerekek fogékonyabbak, míg az influenza a kis csecsemőkre veszélyesebb: a két vírus várhatóan egy időben cirkulál majd, ennek értelmében pedig a rizikócsoportok mellett a csecsemőket is érdemes lenne beoltani az influenza ellen – hívta fel a figyelmet Szlávik János.

Forrás: Shutterstock