Az elmúlt egy évben jóval kevesebben betegedtek meg influenzával, mivel a társas érintkezés drasztikusan lecsökkent. Ám ez később komoly problémát okozhat.

A koronavírus-járvány alatt nem kapott nagy hangsúlyt az influenza, mivel jóval kevesebb volt a megbetegedés. Az Egyesült Államokban idén 2000 esetszámot regisztráltak a korábbi átlagos 200 ezer helyett. Ennek pedig az az oka, hogy a Covid miatt drasztikusan csökkent a társas érintkezés száma, és a maszkviselés sem kedvezett az influenzának.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock


Azt gondolnánk, ez jó hír, csakhogy a szakértők figyelmeztetnek. Andy Pekosz mikrobiológus szerint ugyanis így a következő szezonban sokkal több influenzás beteg lesz, mivel kevesebben szereztek védettséget. A csecsemők és kisgyerekek számára a legveszélyesebb a betegség, hiszen ők még nem találkozhattak vele – adta hírül az NBC.

„Több gyermekhalálozás várható akár, és ezzel párhuzamosan az esetek száma is nőhet az egész közösségen belül. Ennek oka, hogy a lakosság általános immunitása jóval alacsonyabb lesz" – mondta Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem mikrobiológusa.

Az is elképzelhető, hogy a kevés esetszám miatt az influenza sok új törzse rejtve maradt. Ez pedig azért okozhat problémát, mivel a WHO minden év februárjában választja ki a leggyakoribb törzseket, amelyek alapján készül az új oltóanyag.

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!