Parasportolók, akiknek kitartása mindannyiunk számára jó példa lehet

szexi sportoló magazin sport parasport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amit az élet elvesz valahol, azt máshol visszaadja - tartja a mondás. Így vannak ezzel a következő parasportolók is, akiktől valamit elvett az élet, de máshol visszaadta: elképesztő kitartással óriási sikereket értek el.

Kelly Cartwright

Az ausztrál szépség 15 éves korábanvesztette el jobb lábát egy ritka rákos megbetegedés, a szinoviális szarkóma következtében. A lelkesedése töretlen maradt a betegség után is. 2008-ban indult a pekingi paralimpián, 2009-ben protézissel megmászta a Kilimandzsárót, 2012-ben pedig F42 és 44-es kategóriában aranyérmet szerzett a londoni paralimpiai játékokon.

Illés Fanni

A világ- , Európa- és paralimpiai bajnok paraúszó alsó lábszárak nélkül és összenőtt ujjakkal született, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy a sportág ikonikus hazai sellőlányává váljon. Miután kemény munka árán bekerült a válogatottba, ő fogalmazott úgy magáról, hogy „rút kiskacsából hattyúvá vált"; megtalálta méltó helyét az életben. Fanni nemcsak sportteljesítményével motiválja az embereket: ahol tudja, nyilatkozatai által döntögeti a sztereotípiák által felállított falakat. Saját alapítványa van, amivel fiatal sportársait és családjaikat támogatja.

Ekler Luca

A világcsúcstartó, világ-, Európa és paralimpiai bajnok, magyar paraatléta bal oldala egy 2008-as, súlyos végkimenetelű stroke után bénult le. Állapota azóta sokat javult, ma már csak a bal kezén vehető észre a korábbi betegség. Luca rendkívül sokoldalú, gyermekkorában versenyszerűen teniszezett, majd felépülése után az atlétikába szeretett bele. Első versenyén 100 és 200 méteres síkfutásban, illetve távolugrásban aranyérmet szerzett, utóbbiban 2 centiméterre megközelítette a világcsúcsot, amit ma már ő tart a Tokióban ugrott 563 centivel.

Rheed McCracken

A T34-es kerekesszékes versenyzés ausztrál fenegyereke cerebrális parézisból, azaz központi idegrendszeri sérülésből kifolyólag kényszerült kerekeken élni. Ő azonban úgy döntött, ebből a helyzetből is kihozza a legjobbat: már három paralimpiai és öt Európa-bajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet.

Tóth Tamás

A paralimpiai bajnok, Európa-bajnok és Európa-csúcstartó úszó 2-3 éves korában kezdett ismerkedni ezzel az izgalmas sportággal. Jobb kézfej nélkül született, de szülei azt szerették volna, hogy hiányosságai ellenére is kihozza magából a maximumot, ezért elkezdték úszni járatni. Tamás nemcsak a medencében, a filantrópia terén is brillíroz: 2016-tól az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány hivatalos sportnagykövete; olyan jótékonysági programokban is közreműködött, mint a Bohócdoktorok vagy a Movember mozgalom.

Jonnie Peacock

A többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok angol parasprinter egy gyermekkori agyhártyagyulladás következtében veszítette el a jobb lábát térdtől lefelé. Először futballozni szeretett volna, ám végül a 100 méteres síkfutás mellett döntött, mely nemcsak szakmai sikerekkel, hanem egy boldog párkapcsolattal is megajándékozta a szintén paralimpikon Sally Brown személyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.