A férfiak jobban terjesztik a koronavírust, mint a nők: ez az oka

Forrás: https://www.tudokozpont.hu/copd-tudobetegseg -
éneklés és a koronavírus koronavírus terjedése hangos beszéd és a koronavírus a férfiak jobban terjesztik a koronavírust koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány miatt egy évre leállt szinte minden előadóművészeti szakma, elmaradtak koncertek, fesztiválok, színházi előadások. Egy friss kutatás szerint ezzel emberek ezreinek életét mentették meg.

A Coloradói Állami Egyetem a vírusrészecskék levegőben történő terjedését vizsgálta. A novemberben kezdődött kutatásba bevontak minden korosztályt, köztük gyerekeket is. A résztvevőknek énekelni és beszélni is kellett, az eredmények alapján pedig kiderült, kik és hogyan terjesztik legjobban a vírusos betegségeket.

Zárt terekben a hangos beszéd, az éneklés is segíti a vírus terjedését Forrás: https://www.tudokozpont.hu/copd-tudobetegseg

A vizsgálat alapján kijelenthető, hogy a felnőtt férfiak a nőknél és a gyerekeknél is jobban terjesztik a betegségeket, így a koronavírust is. Ez annak köszönhető, hogy a férfiaknak nagy a tüdőkapacitása, ezért mindenki másnál több vírusrészecskét jutattnak a levegőbe kilégzéskor. Ugyanez igaz azonban nemtől függetlenül azokra, akik hangosan beszélnek, vagy énekelnek: ők is aktív vírusterjesztők.

A kutatásvezető elmondta, hogy ezek fényében a zajosabb zárt terek jobban kedveznek a vírus terjedésének, mint például a sportcsarnokok, koncerttermek vagy a bárok – számolt be az eredményekről a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.