Figyelmeztetnek a magyar kutatók: ez jelenti most a legnagyobb veszélyt az emberek egészségére

Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo -
éghajlatváltozás káros az egészségre éghajlatváltozás magyar klímakutatók az éghajlatváltozás veszélyei
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban rendezték meg a 47. Meteorológiai Tudományos Napot, amelyen a magyar klímakutatók ismertették az elmúlt évek kutatásainak eredményeit. A tudósok azonban nem festettek rózsás képet a jelenlegi állapotokról és a jövőnkről sem.

A tudományos konferencia egyik vezérgondolata az éghajlatváltozás és az egészség kapcsolata volt. A kutatók szerint a klímaváltozás egyre nagyobb kihívás elé állítja a nemzetközi és a hazai egészségügyet is.

Az éghajlat átalakulásával, az évszakok eltolódásával és a globális felmelegedésnek köszönhetően megjelenhetnek új betegségek, megváltozik a betegforgalom és növekszik a sürgősségi esetek száma.

Egyre több veszéllyel kell számolnunk a klímaváltozás miatt Forrás: Science Photo Library via AFP/IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Igor Stevanovic / Science Photo

Ennek érdekében szükség van kimondottan az ország helyzetével foglalkozó tanulmányokra, akciótervekre. Ezért született meg az Éghajlatváltozás és egészség című jelentés is, amiben tizenkét pontba szedve rangsorolják a hazai kutatók a megállapításaikat, azokat a területeket, ahol a jövőben indokolt lehet a változás.

A konferencia záróelőadásán dr. Páldy Anna környezet-egészségügyi szaktanácsadó elmondta, hogy az éghajlatváltozás az egész társadalomra hatást gyakorol, veszélyes az emberek egészségére és az élővilágra is. Ez a veszély pedig az évek folyamán csak növekedni fog – idézte az elhangzottakat a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.