Már 95 százalékban mozgásképtelen a népszerű youtuber, akinek lassan kővé dermednek az izmai - Fotó

Forrás: Shutterstock -
youtuber izom csont ritka betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
95 százalékban mozgásképtelen egy amerikai youtuber, Joe Sooch, akinek az izmai szinte "kővé váltak"  egy rendkívül ritka betegség következtében.

A 29 éves férfi fibrodysplasia ossificans progressiva, röviden FOP nevű betegségben szenved, amelyet inkább csak "kőember szindrómaként" szoktak hívni. Joe Sooch izmai a betegség hatására szinte csonttá alakulnak át.

A férfinál mindössze háromévesen diagnosztizálták a betegséggel, amikor a testén duzzanatok jelentek meg. A válla már ötéves korában "megdermedt", így egyáltalán nem tudta felhúzni a vállait vagy felemelni a kezét. Eleinte nagyon nehezen viselte a betegségét, sokáig depresszióval küzdött, úgy érezte, képtelen feldolgozni a testében zajló változásokat.

"Képzeld el, hogy eltöröd a karodat, és gipszbe kerül - de a gipsz örökre fennmarad. Extra csontjaim nőnek és elzárják a mozgásteremet. Olyan érzés, mintha késeket forgatnának az izmaimbam, amíg meg nem szilárdulnak"

- mesélte.

A betegség világszerte mindössze 700 embert érint, és egyelőre nincs rá gyógymód, így a férfi idővel teljesen mozgásképtelenné válik majd - írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.