szemvizsgálat forradalmi módszer öregedés élethossz szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunkat foglalkoztatja a kérdés, hogy meddig fogunk élni. Egy forradalmi módszer segítségével könnyen kideríthető, milyen hosszú élet vár ránk. A vizsgálat ráadásul gyors és fájdalommentes.

Az idő előrehaladtával testünk minden része öregszik, de nem minden szerv változik ugyanolyan tempóban. Vannak olyan testrészeink, melyek gyorsabban leépülnek, ennek is köszönhető, hogy romlik a látásunk, a hallásunk, és idős korunkra egyre több szervi tünetet tapasztalunk. Egy gyors, olcsó és fájdalommentes módszer az öregedési folyamatot vizsgálva képes megjósolni, mennyi időnk van még hátra.

Ehhez pedig csak a szemgolyót kell górcső alá venni.

Egy gépi tanuláson alapuló módszer a retina megvizsgálásával képes megállapítani, hogy mennyi egy személy biológiai életkora. Ezáltal könnyen megjósolható a páciens egészségi állapotának jövőbeni változása.

A szem a lélek tükre, és a hosszú életé is Forrás: Shutterstock

A módszert már régóta alkalmazzák a szakemberek, de csak nemrég közölték az eddigi vizsgálatok átfogó elemzéséből készült tanulmányt. A szövegből kiderül, hogy a gép 3,5 év alatt 47 ezer ember életkorát tudta megállapítani. Tíz évvel a vizsgálat után közülük 1871-en haltak meg, az ő retinájuk pedig a többiekénél rosszabb állapotban volt.

A gépi intelligencia nem jelezte előre pontosan, hogy a páciensek milyen betegségekben fognak meghalni, de a módszer megerősítette azt a korábban is létező elméletet, miszerint a retina és a szem különösen érzékeny az öregedés okozta károsodásokra – idézi a tanulmányt az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.