Kiderült: ennyiszer kaphatja el egy ember a koronavírust

fotó: Talán Csaba -
COVID-19 omikron koronavírus Dr. Rusvai Miklós
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amióta a koronavírus az életünk részévé vált, szinte mindenkit foglalkoztat, hányszor kaphatjuk el a fertőzést. Azt biztosan lehet tudni, hogy a két év alatt sokan többször is átestek is a fertőzésen, sőt, egy tanulmányból kiderült, hogy a most domináns omikron törzzsel fertőzöttek többsége már korábban is volt koronavírusos. 

„Csak a gyakorlat adhatja meg erre a kérdésre a választ. Az eddigi megfigyelések szerint sokszor csupán fél év, vagy akár ennél rövidebb idő telik el két fertőzés között. Ez azonban egyénfüggő, de ha ez így megy tovább, akkor életünk során akár ötször-hatszor is megfertőződhetünk ugyanúgy, mint ahogy az influenza is többször megbetegítheti az embert" - mondta el a Ripostnak Dr. Rusvai Miklós, és hozzátette, nagyjából négy-hat hónapos az immunitás, ami a súlyos kórformától megvéd bennünket.

fotó: Origo/Talán Csaba

„Nem állítom, hogy nincsenek egyéni esetek, amelyeknél ennél akár rövidebb időről is beszámoltak megfertőződésről, de statisztikailag ez a négy-hat hónap elfogadható védettségnek. Ezt követően akárhányszor megfertőződhet az ember, akár fél évente elkaphatja a Covidot. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy beteg lesz tőle, főleg nem azt, hogy súlyos beteg lesz tőle. Úgy gondolom, hogy a járvány harmadik évében már mindenki különbséget tud tenni a fertőzöttség és a betegség között. Ha sokadik fertőzésről van szó, akkor az mindig enyhébb, mint az előzőek voltak" – nyilatkozta a szakember, aki korábban arról beszélt, kinek van szüksége a negyedik oltásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.