Elbújik a testükben a parazita ikertestvérük: ilyen szörnyű rendellenesség a „magzat a magzatban"

Forrás: Imaginechina via AFP/Li Yanqun -
különleges betegségek fetus in fetu magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzeld el, hogy felnőtt korodban kell szembesülnöd azzal, hogy egész addigi életedben a testeden belül ott volt egy másik lény, az ikertestvéred is, sőt még mindig ott van, és bizonyos értelemben él is. Ilyen sokkoló eseteket is tud okozni a Fetus in fetu rendellenesség, a ritka és különleges betegségekről szóló cikksorozatunk mostani tárgya.

Az orvosi szaknyelvben hivatalosan fetus in fetu-nak hívott születési rendellenesség a nevében le is írja a lényegét: a latin kifejezés magyarul azt jelenti, hogy „magzat a magzatban". Egy rendkívül ritka jelenségről van szó, félmilliónál is több terhességnek kell ahhoz lezajlania, hogy egyszer előforduljon, és persze nem minden alkalommal olyan súlyosak és látványosak a következményei, mint a cikkünkben is említett, világsajtót is bejárt eseteknél. Olyan például csak körülbelül 100 esetben fordult elő valaha az orvosi feljegyzések szerint, hogy valaki számára már felnőtt korában derült volna ki: magában hordozza a ki nem fejlődött ikertestvérét, ami kétségkívül a legsokkolóbb végkifejlete ennek a rendellenességnek.

A „magzat a magzatban" a parazita ikertestvér jelenségnek az egyik alfajtája. Parazita ikerjelenség alatt olyan rendellenességet értünk, amikor a méhben fejlődő ikerpár egyik tagjánál a sejtosztódás végzetesen rossz irányt vesz, és az egyik magzat sejtállománya nem önállóan, hanem a másikéval összekapcsolódva fejlődik tovább. Ilyenkor a parazita ikertestvér nem marad életképes, a teste valamilyen mértékben hiányos, csak az egészséges testvér tartja életben. A parazita ikertestvér teste pedig csatlakozhat az ép testvérre kívülről (ilyen esetekben fordulnak elő azok a szívfájdítóan feltűnő torzulások, amikor valaki mintegy kinövésként hordozza magán az ikertestvér bizonyos szerveit, akár végtagjait, vagy egész kifejletlen testét), vagy belülről is, ez utóbbiak okozója a „magzat a magzatban" rendellenesség.

A parazita ikertestvér teste csatlakozhat az ép testvérre kívülről Forrás: Imaginechina via AFP/Li Yanqun

Ilyen esetekben általában már a terhesség korai szakaszában az egyik magzat beleépül a másikba, és az szabályszerűen „becsomagolja" a testvérét. Így a parazita ikertestvér már nem is az édesanya, hanem az ép testvére belsejében, testében fejlődik tovább. Természetesen csak egy mértékig tud ilyen módon kifejlődni, egyfajta daganat, úgy nevezett teratóma lesz belőle. A legtöbb ilyen esetben a szülés után észlelik kívülről is ezt a belső problémát, de ritkábban rejtve is tud maradni, és ilyenkor a későbbi felfedezés esetén viszont már legtöbbször elsőnek cisztára vagy rákra gyanakodnak. A megoldás viszont mindkét esetben ugyanaz: sebészi úton eltávolítják belülről a parazita ikertestvért.

Néhány éve mi is beszámoltunk annak a kínai kisfiúnak az esetéről, aki kétéves korában „hozta világra" az addig benne fejlődő ikertestvérét. Az orvosok is igencsak meglepődtek, amikor a kisfiút bevitték a szülei a kórházba, hiszen olyan nagy volt a hasa, hogy már lélegezni is nehezen tudott. A vizsgálat után derült ki, hogy a saját ikertestvérének fejletlen kis teste nőtt a hasában. A kisfiút megműtötték, így "világra hozta" a parazita magzatot. Az eltávolított embrió 20 cm széles volt, kifejlett gerinccel és végtagokkal.

Hasonlóan bejárta a világsajtót az indiai Sanju Bhagat esete, aki csak 36 éves korában szembesült azzal, hogy addig magában hordozta a saját testvérét. Addig semmi jel nem utalt nála erre, de egyszercsak elkezdett olyan mértékben nőni a hasa, mintha szabályszerűen terhes lenne, és a vizsgálatok kimutatták, hogy az addig is már benne élő, a vérellátására csatlakozó deformált testvérmagzat indult hirtelen növekedésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.