Ezek növelik a koronavírussal való megfertőződés esélyét: a beoltottak sincsenek teljes biztonságban

Forrás: Shutterstock -
elkapás koronavírus-fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok, akik megkapták az oltást, bizonyítottan kisebb eséllyel kerülnek súlyos állapotban kórházba, mint azok, akik nem adatták be a vakcinát. A fertőzést azonban még elkaphatják, és vannak olyan tényezők, amelyek tovább növelik ennek kockázatát..

A koronavírus elleni vakcina hatékonysága kétségtelen: a beoltott emberek kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint a be nem oltottak, ha elkapják a fertőzést, és valószínűleg enyhébb tüneteik lesznek. A fertőzést azonban ők is elkaphatják, néhány dolog pedig növelheti ennek kockázatát.

Forrás: Shutterstock

1. A vakcina típusa
A vizsgálatokból jól látszik, hogy a beadott vakcina típusa meghatározhatja azt, hogy mennyire vagyunk védettek a koronavírus ellen. A Pfizer és a Moderna teljesítettek a legjobban ezen a téren, 94-93 százalékkal csökkent a tünetekkel járó koronavírus-fertőzés kialakulásának esélye azoknál, akik ezt a vakcinát kapták. Ezután az AstraZeneca következik.

2. Az oltás óta eltelt idő
Az sem mindegy azonban, hogy mennyi idő telt el az oltások után. A Pfizer vakcina védelme az oltást követő hat hónap után gyengül, de hogy mekkora a hatékonysága ezután, azt még nem lehet megmondani.

3. Az immunrendszerünk
Az immunrendszerünk állapota is befolyásolhatja azt, mennyire vagyunk ellenállóak a vírusfertőzésekkel szemben. A kor előrehaladtával az immunrendszer ellenállóképessége csökken, ez a helyzet a krónikus betegségben szenvedőkkel is.

4. Variánsok
Az, hogy mennyire vagyunk védettek, attól is függ, hogy melyik variánssal találkozunk. Az oltásokat a vírus eredeti változatára fejlesztették és tesztelték, azóta azonban megjelentek olyan variánsok, amelyek fertőzőképesebbek, de enyhébb tüneteket produkálnak - írja a Weforum.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.