Öt kórházi dolgozóból egy kapta el az új típusú koronavírus omikron változatát annak ellenére, hogy háromszor is be voltak oltva - állapította meg egy új svéd tanulmány.

Noha a fertőzöttek többsége tünetmentes volt, a vírusszám elég magas volt ahhoz, hogy akár kilenc napon át is képesek legyenek fertőzni - közölték az SVT svéd televízióban szerdán.

A kutatásban a stockholmi Danderyd kórház 375 dolgozóját tesztelték kétnaponta négy héten át. Több mint húsz százalékuknak lett pozitív a tesztje a harmadik vakcina felvétele utáni két hónapon belül. Többségük tünetmentes volt.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR tesztFotó: Szabó Gábor - Origo

"Először követtük végig a vírus koncentrációját a légutakban meglévő omikronfertőzés során. Meglepődtünk, hogy milyen sokak tesztje lett pozitív, és milyen magas volt a vírusszámuk annak ellenére, hogy nem sokkal korábban kapták meg a harmadik oltást" - mondta el az adásban Charlotte Thalin szakorvos, aki részt vett a kutatásban.

A szakember szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 omikron változata képes kijátszani az immunrendszert.

Az eredmények ennek ellenére nem jelentik azt, hogy a vakcinák nem segítenének. Védenek a koronavírus okozta Covid-19 súlyos változata ellen, ami veszélyes lehet a be nem oltottakra, az idősekre és a kockázati csoportokba tartozókra - tette hozzá Thalin.

"Minimalizálni akarjuk a fertőzés terjedését, mivel az új variánsok kialakulása valószínűbb, ha erősen terjed a fertőzés" - magyarázta.

A tanulmány szerint a kutatásban résztvevők többségét a Pfizer/BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájával oltották - írja az MTI.

Ha még több koronavírussal kapcsolatos hírre vagy kíváncsi, kattints ide.