Aranyér kialakulásához vezethetnek gyerekkori rossz szokások is

proktis2022 aranyér Proktis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az aranyér ma már népbetegségnek tekinthető, a felnőtt lakosság körülbelül 50 százalékát érinti. Kialakulásának számos oka lehet, így a végbél környéki kötőszövetek korral járó gyengülése mellett a székrekedés, nehéz tárgyak emelése, bizonyos sportok vagy a szülés is előhozhatja. A felnőttkori aranyeresség gyökereit gyakran a gyerekkorban kell keresnünk, ezért szülőként sokat tehetünk annak érdekében, hogy gyerekeink később ne szenvedjenek ebben a betegségben.

Az aranyérbetegség kialakulásában tehát az örökletes tényezők mellett egyes életviteli szempontok is jelentős szerepet játszanak. A panaszok már gyerekeknél is jelentkezhetnek, leggyakrabban mégis felnőttkorban alakul ki, vagyis a megelőzést már gyermekkorban érdemes kezdeni. Nézzük, melyek azok a rossz szokások és táplálkozási hibák, amelyek később ehhez a fájdalmas elváltozáshoz vezetnek!

Gyakran halljuk szülőktől, hogy gyermekük valamilyen okból – például félelemből – kifolyólag nem szívesen ül a vécére, és ha érzi is a székelési ingert, inkább visszatartja, elnyomja. Ha ez rendszeressé válik, előbb-utóbb az inger sem jelentkezik, és krónikus székrekedés alakul ki, az állandó erőlködés pedig rossz hatással van a végbél körüli kötőszövetekre.

Aranyér esetén árthat a sokáig tartó WC-n üldögélés Forrás: 123rf.com

Sok gyerek – de gyakran felnőtt is – nem hajlandó idegen helyen elmenni vécére, így ha napokig távol van otthonától, addig tartogatja a székletét, amíg haza nem ér. Ekkor természetesen már a székletürítés is fájdalmasabb, és ha többször megtapasztalja ezt, akkor pont a fájdalomtól való félelem miatt igyekszik elkerülni az ürítést, ami ördögi kört alakít ki.

Főleg akkor kell nagyon odafigyelnünk arra, hogy gyermekünk rendszeresen járjon vécére, ha a családban is előfordult már aranyeres megbetegedés. Ha lehet, szoktassuk arra a gyerekünket, hogy mindennap a megszokott időben történjen a székletürítés. Fontos az is, hogy már gyerekkorban rögzüljenek a helyes higiénés szabályok, mint a székletürítés utáni kézmosás, a megfelelő törlési irány (mindig elölről hátrafelé), vagy esetleg a nedves törlőkendő használata.

A székrekedés elkerüléséhez kiemelt fontosságú az egészséges táplálkozás is. Figyeljünk oda, hogy gyermekünk rostban gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó ételeket fogyasszon.

A bőséges zödség és gyümölcsfogyasztás jó hatással lehet az emésztésünkre Forrás: --

Ebben, főleg egy válogatós gyerek esetében, a szülői minta mellett a kreativitás is segíthet. Jó, ha a székrekedésre hajlamosító finomított szénhidrátos sütemények és a csokoládé helyett nassolásra inkább magokat és gyümölcsöket adunk. Ugyanígy figyelni kell arra is, hogy gyermekünk sok folyadékot igyon, ami sok egyéb mellett a megfelelő székletállaghoz is kulcsfontosságú. Természetesen a cukros üdítők helyett az ásványvizek és a különféle teák, gyümölcslevek fogyasztását helyezzük előtérbe.

Bár némelyik sport – főleg a nagy súlyok emelése – is aranyeresség kialakuláshoz vezethet, szülőként mindenképpen szorgalmazzuk, hogy a gyermekünk rendszeresen mozogjon, ugyanis a sport jó hatással van az emésztésre és a bélmozgásra.

Előfordulhat, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére is aranyeres panaszaink lesznek. Fontos, hogy a tünetek észlelésekor orvoshoz forduljunk, és kizárjuk a súlyosabb megbetegedéseket. Ha nem akarunk gyógyszert alkalmazni és a tüneteink enyhék, hatásosak lehetnek a patikában kapható, gyógynövényeket és hialuronsavat tartalmazó kúpok, amelyek a fájdalmat is enyhítik és a szövetek szerkezetét is erősítik.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Proktis-M kúp és kenőcs enyhítik az aranyér tüneteit a hialuronsav és több gyógynövény előnyös hatása révén. A tünetektől függően kombinálva is használhatók a végbélben és a végbélnyílás környékén. Patikában kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.