Felgyorsítja az öregedést a túlzott tévézés és telefonhasználat

Forrás: 123rf.com -
tévézés öregedés képernyő telefonhasználat kék fény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meglepő vizsgálati eredményt publikált kutatók egy csoportja. A tudósok felfedezték, hogy a telefonok, tabletek, monitorok és tévék képernyői által kibocsájtott kék fény felgyorsíthatja az öregedést.

A túlzott tévézés és mobilozás kapcsán már korábban is kimutatták, hogy károsan hatnak az egészségünkre: elhízást és pszichológiai problémákat okoznak. Egy új tanulmány azonban azt részletezi, hogy a kék fény hatására bekövetkezhetnek olyan sejtkémiai változások, melyek szintén károsak lehetnek az élő szervezetre.

– olvasható az EurekAlert! oldalán közzétett publikációban Dr. Jadwiga Giebultowicz, az Oregon Állami Egyetem Integratív Biológiai Tanszékén dolgozó professzor nyilatkozata.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

A kutatók gyümölcslegyekben figyelték meg, hogy a túlzott kék fény hatására megváltozik az állatokban a specifikus metabolitok, azaz a sejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen vegyi anyagok szintje. A fénynek kitett gyümölcslegyeknél "bekapcsoltak" a stresszvédő gének, és rövidebb ideig éltek, mint az állandó sötétségben tartott társaik.

A szakemberek a jövőben szeretnék részletesen is megvizsgálni a kék fény emberi sejtekre gyakorolt hatását is, azt azonban már most kijelentette Giebultowicz, hogy:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.