Ha ebbe a vércsoportba tartozol, nagyobb stroke-kockázattal kell számolnod

orvostudomány kutatás vércsoport stroke kockázat esély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 18-59 kor között fellépő stroke kockázatát vizsgálva a tudósok meglepő eredményre jutottak:  összefüggés van az agyvérzés esélye és a vércsoportok között. A legnagyobb kockázatnak az A vércsoportúak vannak kitéve. 

Tudósok a 18-59 éves korban jelentkező korai stroke (EOS) genom-szintű asszociációs tanulmányainak metaanalízisét végezték el, melynek keretében 48 különböző genetikai vizsgálatot folytattak le: egyéni szintű adatok vagy összefoglaló statisztikák felhasználásával 16 730 stroke-os esetet és 599 237 főből álló nem-stroke-os esetet elemeztek.

A stroke-nál minden perc számít Forrás: 123rf.com

Az elemzésben a legjelentősebb összefüggés a stroke kockázatával kapcsolatban az A és a 0 vércsoport esetében volt. A szakemberek szerint az A vércsoportúak 16%-kal nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot 60 éves koruk előtt, míg a 0 vércsoporttal rendelkezőknél a stroke kockázata alacsony - írja a Neurology orvosi szaklap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.