Ha ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezel, könnyen lehet, hogy alvászavarban szenvedsz

Forrás: 123rf.com -
alvászavar önértékelés sedacurforte2022 alvás maximalizmus tulajdonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb embernek napi 7-8 óra alvásra van szüksége: amennyiben ez nem teljesül, annak komoly következményei lehetnek. De mitől van az, hogy valaki nem tud eleget aludni? Lehet, hogy magunknak okozzuk a bajt?

Ha valaki nem tud eleget és pihentető módon aludni, az nem biztos, hogy azért van, mert nem fekszik le időben. Sokan tudatában sincsenek annak, hogy alvászavarban szenvednek: egyszerűen azt hiszik, számukra kevesebb alvás is elegendő, miközben nem értik, miért fáj folyton a fejük, miért figyelmetlenebbek napközben. Köztudott, hogy a stressz okozhat alvászavart, de mitől vagyunk stresszesek? Ha éppen nincs az életünkben semmilyen nyomasztó dolog, a családdal és a munkahelyünkkel is minden rendben van, akkor el kell gondolkodnunk: lehet, hogy mi magunk okozzuk a bajt.

Fel kell ismernünk azt a pontot, amikor el kell engednünk bizonyos dolgokat Forrás: 123rf.com

Van négy olyan tulajdonság, amely tudtunkon kívül állandó stresszbe, ezáltal pedig alvászavarba kergethet bennünket:

1. Ha képtelenek vagyunk elengedni magunkat

Ha állandóan az foglalkoztat bennünket, hogy hasznosak legyünk, ha folyton az előttünk álló feladatokra gondolunk, akkor ez azt jelenti, hogy képtelenek vagyunk kikapcsolni, nem merjük jól érezni magunkat. Az állandó feszültség, készenlét tartós stressz kialakulásához vezethet, aminek pedig garantált következménye az alvászavar.

2. Maximalizmus

Ha semmivel sem tudunk megelégedni, semmit sem találunk elég jónak, az állandó frusztráltságot, fáradtságot, elégedetlenséget szül. Ezek az érzések komoly stresszt okoznak, ami miatt aludni sem fogunk tudni. A maximalistáknak meg kell tanulniuk feloldani ezt a belső feszültséget, fel kell ismerniük azt a pontot, amikor el kell engedniük bizonyos dolgokat.

3. A saját magunkban való bizonytalanság

Természetes, hogy szeretnénk jól végezni a munkánkat, jó szülők lenni, jól kijönni a családtagokkal, barátokkal, és szeretnénk tiszta, rendes otthont is fenntartani. Sokszor úgy érezzük, hogy mindez hatalmas teher, és ostorozzuk magunkat azért, mert valamelyik területen nem tudunk úgy teljesíteni, ahogy azt elvárnánk saját magunktól. A folyamatos elégedetlenség, a megfelelési kényszer állandó stresszhez vezet, aminek ugyancsak alvászavar lehet a következménye.

4. Túlérzékenység

A szuperérzékeny emberek sokszor akkor is megbántva érzik magukat, amikor valójában senki nem közeledett feléjük ártó szándékkal. Az állandó érzelmi feszültség, a folyamatos gyanakvás és a megbántottság érzése is vezethet álmatlansághoz.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Sedacur Forte vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.