Gyorsan terjed az új omikron-turbómutáns: az oltottak sincsenek biztonságban

Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis -
betegség omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírusos megbetegedések több mint 40 százalékáért az új XBB.1.5 variáns felel Amerikában. Az ország egyes részein még ennél is nagyobb károkat okoz ez a variáns: az északkeleti régióban az esetek háromnegyedét okozza.

Eric Topol amerikai szakember szerint az eredeti omikrontörzs betörése óta nem tapasztalták azt, hogy egy friss variáns ilyen tempóban terjedjen. A WHO adatai szerint mostanra legalább 70 országban jelent meg, októberben Ázsia egyes országaiban, például Indiában és Szingapúrban is ez a variáns felelt az esetszámok jelentős növekedéséért.

Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis

Kutatások kimutatták, hogy a korábbi fertőzések vagy az oltás kialakította immunvédelmet is képes kikerülni ez a mutáció.

Barbara Mahon, az amerikai CDC munkatársa szerint azonban arra nincsen bizonyíték, hogy ez a turbóvariáns súlyosabb megbetegedést okozna, mint az eredeti omikrontörzs. Elmondása alapján nem kiugróan magas a kórházban kezelt betegek száma azokon a területeken sem, ahol az XBB.1.5 nagyobb arányban okoz megbetegedéseket, mint máshol – írja az infostart.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.