A népi gyógyászattól a XXI. századig - Ezért imádjuk a máriatövist

immunrendszer PR cikk máriatövis máj népi gyógyászat májbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A máriatövis egy, a mediterrán térségből származó növény, ami nem véletlenül indult el térhódító útjára, ugyanis különleges képességekkel rendelkezik. A népies nyelven szamárkórónak nevezett növény hatátosan segíthet a máj regenerációjában és támogathatja annak egészséges működését, valamint elősegíti a test tisztulását és az emésztést.

Manapság sajnos egyre több olyan élelmiszer kerül az asztalunkra, amelyeknek a lebontása fokozott teljesítményt igényel a májunktól. Az emberi szervezet legnagyobb mirigye a másfél kilónyi máj. Minden áthalad rajta, ami a tápcsatornába kerül, legyen az étel, ital, vegyszer vagy gyógyszer. Központi laboratóriumként a máj átvizsgálja, elemeire bontja a szervezetbe jutó anyagokat, beépíti a hasznosíthatókat és kiszűri az ártalmasakat.

A máriatövis több mint 500 féle feladatot lát el, ám a két legfontosabb a vér tisztítása, valamint a táplálékok energiává átalakítása és tárolása. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora terhet rovunk rá, ergo az sem, hogy mennyi alkoholt fogyasztunk, vagy mennyi nehéz, fűszeres, zsíros ételt eszünk - nem beszélve az olyan feldolgozott ételekről, amelyeket a gyorséttermi láncokban és előregyártott készételként a hipermarketekben vásárolunk meg. Ezért is nagyon fontos az, hogy valamilyen módon megpróbáljuk védeni a májunkat, illetve segíteni regenerálódását a rengeteg megterhelés után.

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró (Silybum marianum) Forrás: Wikipedia/Fir0002/Flagstaffotos

Szilimarin, a máriatövis szuperereje

A népi gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza, nem véletlen, hogy mára rengeteg vény nélkül kapható gyógyhatású készítmény alapanyagává vált. Adja magát a kérdés, hogy minek köszönheti a szupererejét ez a lila virágú gyógynövény? Nos, válasz a szilimarinban rejlik, ami egy természetes antioxidáns hatással bíró vegyület. Legfontosabb összetevője a szilibinin, ezen kívül egyéb flavonolignánok alkotják, például silychristin és silydianin. A fentebb már említett jótékony hatásain kívül fokozza a májsejtekben végbemenő fehérjeszintézist, erősítve a szabadgyökökkel szembeni védelmet.

Itt megtalálja, ha szeretné tudni mire jó a máriatövis!

Hogyan érdemes fogyasztani?

A legegyszerűbb és leggyorsabb felhasználási módja a máriatövis-kivonatot tartalmazó kapszulák alkalmazása, de elérhető szirupok és gyógycseppek formájában is. Sőt, mi több, a növény magjából hidegen sajtolt olajat is készítenek, ami az egészségre gyakorolt pozitív hatásán kívül a konyhában is hasznosulhat - kellemes aromájával saláták ízesítésére is használják.

Fontos azonban kiemelni, hogy a máriatövis nem helyettesíti az orvossal való egyeztetést és más kezeléseket sem. Ha kúraszerűen szeretnénk fogyasztani, akkor minden esetben javasolt a szakemberrel való konzultáció. A növény jótékony tulajdonságai nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszerek hatóanyagait!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.