Nem kell azonnal kezelni a lokalizált prosztatarákot egy új kutatás szerint

Forrás: Shutterstock -
prosztatarák kezelés férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú távú kutatási eredmények szerint a lokalizált prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak nincs feltétlenül azonnal szüksége sugárterápiás vagy műtéti kezelésre, a betegséget a legtöbb esetben elegendő kontrollvizsgálatokkal nyomon követni.

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent eredményeket az Európai Urológiai Társaság múlt szombati milánói konferenciáján ismertették a kutatás szerzői. Freddie Hamdy, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, nem kell pánikba esnie és hirtelen döntést hoznia a kezelés jellegéről annak, akiről kiderül, hogy lokalizált prosztatarákja van, mert az esetek többségében van idő gondosan megfontolni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat egy-egy kezelési mód. Hozzátette, hogy bizonyos - ritkább - esetekben, amikor a betegség már előrehaladottabb stádiumban van, vagy ha a páciens magas kockázati csoportba tartozik, akkor elkerülhetetlen a sürgős kezelés.

Forrás: Shutterstock

A brit kutatás során több mint 1600, kizárólag a prosztatára korlátozódó daganatos elváltozással diagnosztizált férfi esetét követték nyomon, akiket véletlenszerűen osztottak be sugárterápiás kezelésre, műtétre, valamint rendszeres kontrollvizsgálatokra. A kutatást 1999-ben kezdték, és 15 évvel később arra a megállapításra jutottak, hogy a kontrollvizsgálatos csoportban az esetek 9,4 százalékában, a műtéten átesettek 4,7 százalékában és a sugárterápiás csoport 5 százalékában terjedt tovább a rákos elváltozás. Elhalálozást a betegség miatt a kontrollvizsgálatos csoport 3,1 százalékánál, a műtétes csoport 2,2 százalékánál és a sugárterápiás csoport 2,9 százalékánál jegyeztek fel, ami statisztikailag nem szignifikáns különbség.

A kutatók kiemelték, hogy manapság már sokkal hatékonyabb eszközökkel tudják monitorozni a prosztatarák esetleges változását, mint amikor a vizsgálatot elkezdték. Jelenleg egyre pontosabb képet adó MRI-vizsgálatok és genetikai tesztek eredményeire támaszkodva tudnak döntést hozni a szükséges kezelésekről.

Hamdy kiemelte: a vizsgálat során azt látták, hogy a három különböző megközelítéssel tíz év elteltével eltérő volt a rák továbbterjedésének üteme, és ez alapján arra számítottak, hogy 15 év múlva ez a különbség már észlelhető lesz a túlélési arányokban is, de végül nem ez történt. A kutató szerint az elváltozás terjedése önmagában nem jelzi előre azt, hogy a prosztatarák a páciens halálát is okozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.