Tudd, hogy mit, miért kensz magadra - Így igazodsz el a fényvédők között

Forrás: Getty Images/(c) PeopleImages.com/Peopleimages.Com -
napozás bőrrák fényvédelem uvb uva
A tudatos bőrápolók már évekkel ezelőtt hangsúlyozták, hogy nem elég csupán a strandon vagy nyaraláskor védeni a bőrünket a nap sugaraitól. Mára azonban már a csapból is az UV elleni védelem folyik, ám a közösségi oldalak szépségápolással foglalkozó csoportjaiból kiderül, sokan bizonytalanok, hogy mit is kenjenek magukra. A The Sun összeszedte azokat a tudnivalókat, amik szükségesek ahhoz, hogy megfelelő naptejet használjunk. Nézzük, mit jelentenek a betűk és számok a fényvédők csomagolásán! 

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy nincs a világon olyan fényvédő, ami százszázalékos biztonságot nyújt a napsugárzás káros hatásai ellen. Ha a lehető legtöbbet akarjuk tenni bőrünk egészségéért, akkor 11 és 16 óra között nem tartózkodunk a tűző napon, testünket pedig a fényvédőn kívül sapkával, napszemüveggel és vékony, zárt ruhával is óvjuk. Ha ezeket elhanyagoljuk, nemcsak hogy fájdalmasan leéghetünk, de növeljük a bőrrák kialakulásának esélyeit is.

SPF


Az SPF, azaz a fényvédő faktor, azt jelzi, hogy egy termék mennyire véd a leégés ellen. Az azt követő szám, mint a 15, 30, 50 azt mutatja meg, mennyi időbe telik, amíg a nap UV-sugárzásától piros lesz a bőrünk. Értelemszerűen minél nagyobb a szám, annál tovább tart a védelem. Például, ha valaki általában 10 perc napozás után kezd leégni, az SPF15-ös krém - a becslések szerint - ennél 15-ször tovább véd, azaz akár 150 percig. Az SPF-eket 50-ig terjedő skálán értékelik. Nyáron, a szabadban érdemes ezt használnunk, télen elég lehet a 30-as, lakáson belül a 15-ös is.

A különböző SPF-szintek eltérő százalékban blokkolják az UVB sugarakat: SPF15 - 93 százalék, SPF30 - 96,7 százalék, SPF50 - 98 százalék, SPF 100 - 99 százalék

Itt fontos megjegyeznünk azt is, hogy ha kint tartózkodunk, feltétlenül kenjük újra a fényvédőt kétóránként.

Ma már mindenki tudja, a fényvédelem az arcápolás alfája és omegája Forrás: Shutterstock

UVA és UVB


A nap kétféle ultraibolya sugarat bocsát ki, amelyek károsítják a bőrt; ezek az UVA és UVB. Mindkettő különböző típusú károkat okoz, és nem minden termék véd ellenük egyformán. Az UVA-sugarak okozzák a bőr idő előtti öregedését, míg az UVB-sugarak felelősek a leégésért és a barnulásért. Az UVA-sugarak mélyebben behatolnak a bőrbe, mint az UVB, és hosszú távú károsodást okoznak, például ráncokat, a bőr megereszkedését és pigmentfoltokat. Az UVA sugarak a nap minden szakában jelen vannak, és átjuthatnak a felhőkön, sőt az üvegen is. A fényvédők 1-5-ig terjedő UVA besorolást kapnak. Ez azt jelzi, hogy az adott napvédelem hány százalékát nyeli el az UVA-sugárzás az UVB-hez képest. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig olyan fényvédő krémet használjunk, amely legalább négycsillagos pontszámmal vagy európai jóváhagyási jellel rendelkezik.

Legyünk benne biztosak, hogy a bőrünk biztonságban van! Forrás: Getty Images/(c) PeopleImages.com/Peopleimages.Com

Kémiai vagy ásványi fényvédőt használjunk?

Ez tulajdonképpen egyéni preferencia kérdése. A kémiai hatóanyagokat tartalmazó termékek elnyelik az UV-sugarakat, míg az ásványiak, azaz fizikaiak visszaverik azt. A kémiai fényvédők használata általában kényelmesebb, a fizikaiak egy része fehér réteget hagyhat a bőrön, ám a bőrgyógyászok az érzékenyebb bőrűeknek ezt ajánlják. Ha kémiai fényvédőt választasz, fontos, hogy indulás előtt legalább 15-30 perccel kend fel, mivel időbe telik, amíg teljesen felszívódik a bőrbe.

Felmerül a kérdés...

...Jobb lenne teljesen kerülni a napfényt? Ebben a cikkünben erre is választ kapsz.

Széles spektrumú fényvédő

A kifejezés azt jelenti, hogy a termék védelmet nyújt mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen.

PA minősítés


A PA minősítés nem mindig van feltüntetve a fényvédőn, de ha igen, érdemes arra is vetni egy pillantást. A PA betűk a "védelmi fokozatot" jelentik, és számos pluszjel követi őket - PA+, PA++, PA+++ és PA++++. A PA+ némi UVA-védelmet, míg a PA++++ rendkívül magas UVA-védelmet nyújt.

Vízállóság


Egy napvédő krém sem 100 százalékban vízálló, de általában azokat tartják annak, amelyek a merülést követően is megtartják az 50 százalékos védelmi értéküket. Mindenesetre, ha víz éri a testünket, miután megszáradtunk, kenjük újra a fényvédőt.

3M, 6M, 12M

A legtöbb napkrém palackjának hátoldalán egy nyitott tégelynek tűnő szimbólumot találunk pl. 3M, 6M, 12M felirattal. Ez azt jelenti, hogy a már felbontott termék meddig őrzi meg a szavatosságát. Ha ezen túl használjuk a fényvédőt, esélyes, hogy már nem véd annyira, mint ami rá van írva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.